Írd be, mit keresel:

A tökéletes linzer receptje és az alapszabályok

A linzer alaptészta, amiből készülhet aprósütemény, linzerkarika, isler, de különféle piték tésztája is lehet. A jó linzer omlós, puha, illatos. Egyszerűen elkészíthető, de nem árt ismerni az alapszabályokat.

Cookta - 2016.03.05.
A tökéletes linzer receptje és az alapszabályok

Alig néhány alapanyag kell csak hozzá, összeállítása egyszerű, mégis könnyen elrontható a linzer: szalonnás lesz a tészta, vagy épp száraz, morzsás. Mindez kiküszöbölhető, ha ismerjük és betartjuk a következőket:

1. Hideg vaj, gyors munka

A gyúrt omlós tésztáknál nagyon fontos, hogy hideg alapanyagokkal dolgozzunk. A vaj legyen jéghideg, ezt morzsoljuk össze gyors mozdulatokkal, ujjbeggyel vagy akár konyhai robotgéppel a szintén hideg liszttel. Ha a zsiradék megolvad a kezünk melegétől, a lisztszemcsék beszívják a zsiradékot, és már el is rontottuk a tésztát.

2. A megfelelő arányok

A tészta kevés alapanyagból – liszt, vaj, cukor, tojássárga – áll, ezek aránya pedig nagyon fontos. A tapasztalat és a profi cukrászok szerint a tökéletes arány 3:2:1, már ami a liszt, vaj és cukor hányadát illeti, 30 dkg lisztre számolva pedig egy nagyobb tojás sárgája kell még hozzá. A liszt egy része helyettesíthető kakaóval, őrölt mandulával vagy darált dióval – helyettesíthető, ez a kulcsszó, nem kipótolható!

3. Pihentetés

Nemcsak a kelt tésztáknál fontos a pihentetés, hanem a linzernél is, természetesen más okból. Legalább 1 órát érdemes hűvös helyen pihenni hagyni a tésztát, de az sem baj, ha egy egész éjszakát vagy akár egy teljes napot áll. Ezen ne spóroljunk, mert fontos, a tészta összeállítása pedig gyors, mindössze 10 perc, így ha előre tervezzük a sütést, akkor ez könnyedén belefér akár előző nap is.

+1 Minőség

Mivel a linzer kevés alapanyagból áll, mindnek jelentősége van. Leginkább a zsiradéknak, amit a vaj helyett sokan kiváltanak margarinnal. Erről lebeszélnénk mindenkit, hiszen szinte a tészta harmada zsiradék, a süti omlósságát és illatát is nagyban meghatározza ez az összetevő. A vaj a tökéletes alapanyag, de vannak olyanok is, akik a még omlósabb tésztáért kevés zsírral kiváltják a vaj egy részét.

És most jöjjön a recept: linzerkarikát készítettünk, baracklekvárral töltve, aprított dióval a tetején, tökéletes lett, azonnal puha és omlós, vendégvárónak vagy kávé, tea mellé is tökéletes.

Lekváros linzerkarika

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojássárga
  • 1/2 citrom reszelt héja

Valamint:

  • 13 dkg baracklekvár
  • 5 dkg dió
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítése: A tésztához a lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a vajat, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd a tojássárgát, a porcukrot és a reszelt citromhéjat is hozzáadva összegyúrjuk gyorsan, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a vaj. Gombóccá formáljuk, és fóliába csomagolva legalább 1 órát a hűtőben pihentetjük.

A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, hullámos szélű kiszúróval 3-5 cm átmérőjű lapocskákat kiszúrunk. A felének a közepét egy kisebb kiszúróval is kiszúrjuk. A koszorú alakú felső lapot megkenjük tojással, és megszórjuk a durvára vágott dióval.

Sütőpapírral fedett sütőlapra tesszük a kétféle kiszúrt tésztát, és 180 fokos előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.

A kisült linzereket baracklekvárral megtöltjük úgy, hogy alul teli, felül lukas tészta legyen.

Fotók: Hámori Zsófia

Fotók: Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.