Tavasszal nem tudunk betelni az egyik első friss alapanyaggal, a medvehagymával. A különféle sós kelt tésztákat, pogácsákat is megbolondíthatjuk vele, a kellemes hagymás-fokhagymás íz csak fokozza a pogácsa abbahagyhatatlanságát.
A kelt tészta ugyan kicsit időigényes, a hajtogatott pogácsa pedig kissé macerás, viszont az eredmény kárpótol minden fáradságért. Tavasszal, a medvehagyma viszonylag rövid szezonjában érdemes minél többször és több módon használni ezt a különlegesen aromás alapanyagot – készülhet vele leves, pesto vagy tésztaszósz, és tehetjük pogácsába is, mutatjuk is a receptet, vigyázat, isteni finom, foszlós, illatos, medvehagymás és sajtos:
Medvehagymás pogácsa
Hozzávalók:
A tésztához:
A hajtogatáshoz:
A tetejére:
Elkészítés: A liszttel elmorzsoljuk a vajat. A tejfölt a tejszínnel meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot és az elmorzsolt élesztőt, majd a vajas liszthez adjuk a tojással együtt, a tésztát összedolgozzuk. Gombóccá formáljuk, és konyharuhával letakarva 1 órát pihentetjük langyos helyen.
A medvehagymát megmossuk, leszárítjuk, késsel apróra vágjuk, és a puha vajjal összekeverjük.
A tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük a medvehagymás vajjal, mindkét oldalról középig behajtjuk, és konyharuhával letakarva fél órát pihentetjük, majd kinyújtjuk, ismét behajtjuk, megint pihentetjük 30 percet, majd harmadszorra is hajtogatjuk, pihentetjük.
Ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A leesett darabokat újra összegyúrjuk, majd nyújtjuk, szaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, felvert tojással megkenjük, mindegyik tetejére egy-egy csipet reszelt sajtot teszünk, majd 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel kb. 15 perc alatt megsütjük.