Írd be, mit keresel:

Medvehagymás pogácsa

Tavasszal nem tudunk betelni az egyik első friss alapanyaggal, a medvehagymával. A különféle sós kelt tésztákat, pogácsákat is megbolondíthatjuk vele, a kellemes hagymás-fokhagymás íz csak fokozza a pogácsa abbahagyhatatlanságát.

Cookta - 2016.03.05.
Medvehagymás pogácsa

A kelt tészta ugyan kicsit időigényes, a hajtogatott pogácsa pedig kissé macerás, viszont az eredmény kárpótol minden fáradságért. Tavasszal, a medvehagyma viszonylag rövid szezonjában érdemes minél többször és több módon használni ezt a különlegesen aromás alapanyagot – készülhet vele leves, pesto vagy tésztaszósz, és tehetjük pogácsába is, mutatjuk is a receptet, vigyázat, isteni finom, foszlós, illatos, medvehagymás és sajtos:

Forrás:
iStock

Medvehagymás pogácsa

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál só
  • 25 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 1 kis pohár tejföl (175 g)
  • 1/2 dl tejszín

A hajtogatáshoz:

  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg medvehagyma

A tetejére:

  • 1 db tojás
  • 15 dkg reszelt füstölt sajt

Elkészítés: A liszttel elmorzsoljuk a vajat. A tejfölt a tejszínnel meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot és az elmorzsolt élesztőt, majd a vajas liszthez adjuk a tojással együtt, a tésztát összedolgozzuk. Gombóccá formáljuk, és konyharuhával letakarva 1 órát pihentetjük langyos helyen.

A medvehagymát megmossuk, leszárítjuk, késsel apróra vágjuk, és a puha vajjal összekeverjük.

A tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük a medvehagymás vajjal, mindkét oldalról középig behajtjuk, és konyharuhával letakarva fél órát pihentetjük, majd kinyújtjuk, ismét behajtjuk, megint pihentetjük 30 percet, majd harmadszorra is hajtogatjuk, pihentetjük.

Ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A leesett darabokat újra összegyúrjuk, majd nyújtjuk, szaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, felvert tojással megkenjük, mindegyik tetejére egy-egy csipet reszelt sajtot teszünk, majd 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel kb. 15 perc alatt megsütjük.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.