Írd be, mit keresel:

Gravlax, a házilag pácolt lazacsonka

Aki szereti a füstölt lazacot, ezt a pácolt változatot is kedvelni fogja, bár nem füstölt, nem hőkezelt. Egyszerű elkészíteni, és zseniálisan finom előétel.

Cookta - 2016.03.07.
Gravlax, a házilag pácolt lazacsonka

A gravlax – avagy gravad lax – eredete a középkorra nyúlik vissza, amikor is a svéd és skandináv halászok a kifogott hal egy részét ezzel a pácolásos eljárással tartósították. Annyira finom és egyszerű, hogy a füstölés mellett ez a tartósítási eljárás is megmaradt, sőt ma egyre divatosabb, hiszen otthon is bárki elkészítheti.

A svéd specialitás lényege, hogy só és cukor keverékében érlelik a nagyon friss, nyers lazacot. Leggyakrabban kaporral ízesítik, de olykor tesznek hozzá egész borsot vagy narancs- és citromszeleteket is, sőt reszelt céklás változat is létezik, ami látványosan rózsaszínűre festi a narancsszín halat. Tálaláskor papírvékony szeletekre vágva pirítóssal vagy blinivel tálalják előételként.

Forrás:
Mikes Márk

Gravlax fekete teával

Hozzávalók:
5 evőkanál (85 g) durva tengeri só
5 evőkanál (85 g) kristálycukor
2 evőkanál apróra vágott kapor
1 kávéskanál tört fekete bors
2 evőkanál fekete teafű
2 citrom reszelt héja
1 darab kb. 1000 g-os lazacfilé

Elkészítés: Elsőként készítsük elő a lazacot. A bőrt távolítsuk el, valamint a keresztszálkákat kis csipesz segítségével emeljük ki.

Forrás:
Mikes Márk

Forrás:
Mikes Márk

Keverjük össze a sót, a cukrot, a kaprot, a borsot, a teafüvet és a reszelt citromhéjat.

Forrás:
Mikes Márk

A keverék felét kanalazzuk egy tiszta, de feláldozható konyharuhával letakart tepsire, és egyenletesen terítsük szét. Fektessük rá a lazacfilét. A keverék másik felével egyenletesen fedjük be a lazacot, és jól nyomkodjuk bele a húsba.

A lazac tetejére tegyünk egy másik konyharuhát, és helyezzünk rá egy másik tepsit, melyet lesúlyozunk kb. 2 kg nehezékkel. 48 órára tegyük hűtőbe, és 12 óránként fordítsuk meg a halat, ekkor öntsük le a levét, és cseréljük ki a konyharuhákat szárazra.

48 óra után hideg folyó vízzel öblítsük le róla a keveréket, és papírtörlővel töröljük szárazra.

Forrás:
Mikes Márk

Fektessük a lazacot egy vágódeszkára, és ferdén vágjunk belőle nagyon vékony szeleteket.

Forrás:
Mikes Márk

Citromhéjjal, friss citromlével és frissen vágott kaporral, tormával tálaljuk, valamint pirítóssal.

Forrás:
Mikes Márk

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.