Írd be, mit keresel:

@Homoktövis, a csodabogyó

A Himalája vidékéről származó cserje aranyszínű apró termése valódi kincs: a világ egyik legtáplálóbb élelmiszere, tele van antioxidánssal és értékes ásványi anyagokkal, rengeteg gyógyhatása van – és még finom is.

Cookta - 2016.03.07.
@Homoktövis, a csodabogyó

Több ezer éve ismert a homoktövis gyógyító hatása, kínai császárok és a legenda szerint Dzsingisz kán katonái is fogyasztották a belőle préselt olajat, hogy ellenállóbbak, szívósabbak legyenek általa. Tibeti szerzetesek, de Hippokratész is említi csodás hatását, az ókori olimpiai játékok előtt kötelező volt fogyasztani, hogy a versengők fizikai teljesítménye megnövekedjen. A szláv és skandináv népeknél rendszeresen fogyasztják gyümölcsét és olaját, mivel ellenállóvá tesz nemcsak a téli megfázásos megbetegedések, de még a fokozott italfogyasztás következményeivel szemben is.

Nálunk is megterem a homoktövis, érdemes kertbe ültetni belőle egy-két tövet

Nálunk is megterem a homoktövis, érdemes kertbe ültetni belőle egy-két tövet
Forrás:
iStock

Ami a régieknél tapasztalaton alapult, azt mára a tudomány igazolta is: olyannyira, hogy ma már az űrhajósok étrendjében is szerepel immunerősítő és roboráló tulajdonságainak köszönhetően. Emellett erős anibakteriális, fertőtlenítő hatása is bizonyítottá vált, és mindemellett tízszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs.

Homoktövisolaj

Az olajat a homoktövis magjából nyerik ki, ami gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő, fájdalomcsillapító hatású, így természetes orvosság torokgyulladásra, mandulagyulladásra, de gyomorbetegségekre, gyomorrontásra is hatékony. Külsőleg alkalmazva sebgyógyító – égési és vágott sebek esetén is nagyon hatékony segítség szövetregeneráló és fertőtlenítő hatásának köszönhetően. Az évezredes tapasztalatokon kívül ma már klinikai kutatások is bizonyítják, hogy böjt, méregtelenítés esetén is nagyon hasznos: jótékonyan hat a májra, segíti a szervezet méregtelenítését.

Homoktövislé vagy -sűrítmény

Kiemelkedően magas C-vitamin-tartalma miatt szinte kötelező lenne megfázásos, influenzás időben reggelenként egy kupicányi homoktövislé az immunrendszerünk védelmére. Arról nem is beszélve, hogy fokozza az anyagcserét, erősen zsírbontó hatású, így segít az optimális testsúly elérésében és megtartásában. Kedvezően hat az emésztőrendszerre, védi a májat, valamint csökkenti a vér koleszterinszintjét, így egyúttal lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását. Magas a fehérjetartalma, sok flavonoidot, aminosavat és rengeteg nyomelemet tartalmaz, a C-vitamin mellett pedig A-,B1-,B2-,E- és F-vitamint is.

Nagyon egészséges a lé és az olaj is, érdemes ezzel indítani a napot

Nagyon egészséges a lé és az olaj is, érdemes ezzel indítani a napot
Forrás:
iStock

Homoktövis a kertben, konyhában

Ez a kincset érő cserje viszonylag igénytelen, vadon is megterem, de ez védett, termése nem gyűjthető! Aki viszont kerttel rendelkezik, nyugodtan ültessen, mert szép is, hasznos is, és magunk is készíthetünk a termésből egészséges és finom vitaminbombát. A legegyszerűbb, ha mézben eltesszük, amihez csak meg kell tisztítani és mosni a homoktövis termését, majd alaposan leszárítani, fertőtlenített (csírátlanított) üvegbe tenni 3/4-ig, majd felönteni mézzel. Lezárva 3-4 hét érlelés után már tökéletes, reggelente, éhgyomorra 1 teáskanálnyi tökéletes immunerősítő és napindító. Italt is készíthetünk házilag, ehhez a megmosott érett, esetleg dércsípte bogyókat vízzel és mézzel érdemes összeturmixolni, majd sűrű szövésű szitán leszűrni. Hűtőben hetekig eláll.

Kellemesen fanyar, friss ízű a homoktövis húsából készült lé és püré, még süteményekbe is felhasználható – sajnos ehhez még kicsit drága alapanyag

Kellemesen fanyar, friss ízű a homoktövis húsából készült lé és püré, még süteményekbe is felhasználható – sajnos ehhez még kicsit drága alapanyag
Forrás:
iStock

Aki szeretne homoktövist ültetni, esetleg más csodás bogyók is érdeklik, ebből a könyvből megtudhatja, hogyan ültesse, nevelgesse a kertben az eredetileg vad gyümölcsöket. Som, kökény, japán birs, csipkebogyó és áfonya termesztése a homoktövis mellett…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.