A cookie egy nagyon jól variálható aprósütemény, ha van egy jó alapreceptünk, kedvünkre ízesíthetjük fűszerekkel, aszalt gyümölcsökkel, csokoládédarabokkal, apróra vágott mandulával, mogyoróval, dióval, szezámmaggal, mazsolával, dúsíthatjuk zabpehellyel, mákkal – ízlésünk szerint.
Nem kell gyúrni, dagasztani, keleszteni, elég, ha csak egy kanállal kikeverjük a hozzávalókat. Sütőpapírral borított sütőlemezre akár kanállal porciózhatjuk, akár kézzel kis gömböket formázva rakosgathatjuk, pohár aljával kicsit lenyomkodva formázhatjuk. Az összeállítás kb. 10 perc, a sütési idő 15-20 perc – vagyis egy félórán belül kész is a finom keksz.
Ha nem fogyna el azonnal – vagy szeretnénk belőle későbbre is tartogatni váratlan vendégeknek vagy kávé, tea, kakaó mellé, esetleg uzsonnára csomagolni belőle –, jól záródó üvegbe vagy dobozba téve soká friss marad.
Fehér csokis, áfonyás cookie
Hozzávalók:
Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A csokoládét apróra vágjuk. A kockára vágott lágy vajat összekeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojást, egy kanállal összedolgozzuk, majd a lisztet, a csokit és az aszalt áfonyát is hozzáadva elkeverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe kanállal halmokat teszünk – vagy kézzel kis golyókat formázunk, tenyerünkkel lelapogatjuk –, majd 20 perc alatt megsütjük.