Igazi életmentő étel a quesadilla, ha van otthon egy csomag kész tortillalap és egy kis reszelt sajt, 5 perc múlva már kész is a meleg vacsora. Vendégvárónak, buliételnek is jó választás, mert jól variálható, elronthatatlan és gyors. Mutatunk sok jó ötletet!
A quesadilla tulajdonképpen sajttal és tetszőleges finomságokkal megtöltött, félbehajtott, majd megsütött tortillalap. Kívül ropogós és kellemesen pirult, belül olvadós a sajt miatt, ami ugyanakkor össze is tartja a belekerült alapanyagokat. Tortillalap ma már szinte minden nagyobb boltban kapható, ami akár felbontás után is több napig eltartható a hűtőben. A tortillában az a jó, hogy mivel igen vékony tésztalap, könnyen átsül, gyorsan elkészül belőle a quesadilla (ejtsd: kázádijá).
A tortilla létezik búzalisztes és kukoricalisztes változatban is. Mivel Dél-Amerikából származik ez a lapos kenyérféle, ahol a kukorica az egyik alapvető táplálék, kukoricalisztből is készülhet – ami gluténérzékenyeknek jó hír. A kukoricalisztből készülő tésztát lehetetlen dagasztani, így alakult ki, hogy lepénykenyeret sütnek belőle. A kukoricalisztes változat ropogósabb, a búzalisztes változat viszont jobban ízesíthető már tésztaként is: találhatunk spenótos, fokhagymás ízesítésű tortillalapot is.
Ha az életmentő gyors vacsora a cél, akkor a tortillalap és a reszelt sajt mellett egy kis tejföl, pár szelet paradicsom, egy kis konzerv kukorica és maradék sonka, felvágott is elég, de lássuk, mi kerülhet még a quesadillába:
Amióta nemzetközivé lett a quesadilla, rengeteg izgalmas dologgal variálják, kicsit mindenki a maga ízvilágára hangolja a quesadillát. Így kerülhet bele camembert, brie vagy rokfort sajt, vékonyra szeletelt alma vagy körte, van, aki a sajt mellé magozott, apróbbra vágott datolyát vagy aszalt fügét tesz, a húsos-halas változatokban szárított sonka, füstölt lazac és grillezett rák is megjelenik. Vendégség, baráti borozás, bulivacsora esetén ezeket kedvünkre vagy a barátaink kérése alapján variálhatjuk, akár személyre szabva.
A quesadillához hagyományosan jár egy kis friss zöld saláta és mártogatós szósz is, itt sem kell bonyolult dologra gondolni: egy kis fokhagymás tejföl, chilivel megbolondított paradicsomszósz vagy avokádókrém (guacamole) tökéletes hozzá.
A tortillát süthetjük félbehajtva, de akár két egész tortilla közé is tölthetjük a finomságokat, egy spatulával alányúlva fordíthatjuk meg a töltött tésztalapokat. Érdemes cikkekre vágni, kézzel enni, mártogatni, tunkolni – élvezni a ropogós tésztát és a nyúlós sajtot a finom mártogatós szósszal.