Írd be, mit keresel:

@Macaron-láz, avagy az édes kis csók kalandos története

Bár már többször temették, és számtalan más aprósággal, finomsággal próbálták helyettesíteni, az apró, színes, töltött habcsókok még mindig töretlen népszerűségnek örvendenek. A macaron nem új keletű édesség, a 16. század első felében a francia gasztronómiába olasz közvetítéssel került, egészen pontosan Medici Katalin hozta magával (mint annyi minden mást), s honosította meg új hazájában.
Cookta - 2016.03.19.
@Macaron-láz, avagy az édes kis csók kalandos története

A Velencében már a 8. században ismert macaron könnyedén gyökeret vert a franciáknál, hamar megtalálták a közös hangot, de az igazi hírnevét két bencés apácának köszönheti, Marguerite Gaillot-nak és Marie-Elisabeth Morlot-nak, akik Macaron Nővérek néven nyitott cukrászatukban árulták ezt a falatnyi édességet. A cukrászda egyébként ma is létezik, itt lehet meglesni – videó segítségével körbenézni…

Forrás:
http://www.tourisme-meurtheetmoselle.fr/

A macaron ma ismert alakját azonban csak a 20. században nyerte el, ekkor született meg a mostani tésztája is, Louis Le Meurnek köszönhetően. A pékként dolgozó Le Meur nemcsak a szakma számára alkotott maradandót, hanem kísérletezéseinek helyszíne a későbbi macaronbolt, s a macaronról elhíresült Châteaulin is, amelyet a század eleji útikalauzok már mint a puszedliről híres várost említenek meg.

Forrás:
iStock

De nem csak Châteaulin tartja saját gyermekének a macaront, Amiens-ban már a 16. század óta készül mézes, mandulás aprósütemény, Boulay-ban a 19. század második fele óta üzemel egy picinyke, macaronokat is áruló bolt.

A klasszikus, „párizsi macaron” szintén ekkortájt született, Louis Ernest Ladurée unokájának, Pierre Desfontaines-nek köszönhetően, aki felismerte, hogy ezt a süteményt tovább lehetne gondolni, így fogott két puszedlit, egy kis tejszínnel kikevert csokoládékrémet, azaz ganache-t ültetett közé, és ezzel kínálta a vendégeket.

A Macaron Nap 2016-ról itt olvashatsz >>

A macaron után a legdivatosabb desszertek >>

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.