A színes kis macaron akkor tökéletes, ha egyszerre roppanós és krémes, nem túl édes, és izgalmasan párosulnak benne az ízek. Elkészítése roppant nehéz és körülményes, ráadásul előállításához számos feltételnek kell megfelelni. A minőségi alapanyagok (pihentetett fehérje, kellően finom mandulaliszt), a megfelelő konyhai eszközpark (cukorhőmérő) és az ideális konyhai feltételek (hőfok, páratartalom) mellett nem árt, ha egy kis konyhai gyakorlattal is rendelkezünk, mielőtt nekiállunk a falatnyi színes bohóság elkészítésének.
Ha minden adott, kellően imádjuk a macaront és megfelelően motiváltak vagyunk, akkor viszont számtalan út áll előttünk. A különféle természetes és mesterséges ételszínezékekkel a szivárvány összes színét puszedlibe süthetjük, a krémeket is kedvünk szerint színezhetjük és ízesíthetjük.
Maga a „csók” is ízesíthető, így izgalmas tészta-krém párosításokat kísérletezhetünk ki. A klasszikus gyümölcsös ízvilág mellett kreálhatunk kávés, csokoládés, matcha teás, pisztáciás, karamelles ízesítésű finomságokat is, a krém lehet vajas, tejszínes, de kerülhet a macaronba sűrű lekvár vagy akár zselé.
Bár sokáig csak édes változatai voltak, manapság egyre többen készítenek sósra hangolt macaronokat, ebben a műfajban kedvelt a sós karamellás, a mogyoróvajas vagy a csilis macaron. Mivel ez a sütemény rövidebb ideig eláll, így ajándékba, ünnepi alkalmakra nyugodtan elkészíthetjük előre is.