Írd be, mit keresel:

@Hideg @kutya, avagy újra hódít a @retródesszert

Kiadós és egyszerű, sütés nélküli csokoládés édesség – ennyi elég is a biztos sikerhez, és hogy ez az '50-es években oly népszerű recept újra és újra hódító útra induljon.

A „Kalter Hund”, vagyis hideg kutya egy német édesség, és a háború utáni időkből származik, amikor fontos szempont volt, hogy olcsó, ugyanakkor tartalmas ételek szülessenek. A hideg kutya tulajdonképpen a csokiszalámi unokatestvére: keksz és kakaós kence találkozása, de itt a kekszet nem kell apróra tördelni, hanem egészben rétegezzük a csokis masszával, és amikor a keksz a vajas-kakaós krémtől kellően megpuhult, szeletelve egy csíkos sütit kapunk.

A hideg kutyát nevezik egyébként keksztortának, hideg pofának és hideg sündisznónak is... A hideg nyilván azt jelzi, hogy sütés nélkül, hűtéssel készül, a kutyával kapcsolatban viszont megoszlanak a magyarázatok: van, akik szerint a süti kinézete egy kutya pofájára emlékeztet, mások szerint a szögletes sütiforma, amiben készül, a bányászok csilléire emlékeztet – Grubenhunt –, és ez rövidült és alakult át Hunddá (kutya).

Cookta - 2016.03.23.
@Hideg @kutya, avagy újra hódít a @retródesszert

Forrás:
iStock

Ha igazán finom sütit szeretnénk, akkor érdemes minőségi alapanyagokkal dolgozni: vajjal, holland kakaóporral és omlós vajas keksszel, gazdagíthatjuk mandulával, kávéval, kókusszal – és máris nem olyan olcsó, mint ahogy azt anno az NDK-s háziasszonyok amúgy zseniálisan kitalálták, de megéri…

Manapság újra igen népszerű ez a süti, érdekesség, hogy létezik Berlinben egy cukrászda, ahol csak ez a süti kapható, viszont számtalan változatban. Ha valaki arra jár, és szívesen megnézné, a nevét is eláruljuk: Kalter Hund – nem meglepő módon. 🙂 Van klasszikus és fehér csokis változat, kapható ez a retródesszert rumos, kókuszos, narancsos, citromos, szilvás, marcipános, epres, nugátkrémes, de még mákos változatban is.

Forrás:
iStock

Hideg kutya

Hozzávalók:

  • 30 dkg vajas keksz
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál nutella
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg kakaópor
  • 2 tojás

Elkészítés: A tojásokat tálkába ütjük, villával kissé felverjük. A vajat egy lábasban felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a nutellát, a kakaót, a tejet és a tojásokat, és folyamatos keverés mellett felfőzzük, majd a tűzről levéve hagyjuk hűlni.

Egy pástétomformát fóliával kibélelünk, a langyosra hűlt csokis keverékből egy keveset elosztunk az alján. Kirakjuk keksszel, majd ismét csokis kence jön, így rétegezzük, amíg tartanak az alapanyagok. A tetejére csoki kerüljön. Hűtőbe tesszük legalább 1 éjszakára, hogy a keksz kellően megpuhuljon.

Másnap a formából kiborítjuk, és a fóliát óvatosan eltávolítjuk. Szeletelve tálaljuk.

Tudtad?

Vilmos herceg és Kate Middleton is szeretik a hideg kutyát, esküvőjükre is készült egy hatalmas adag. Az esküvői torta és persze más sütemények mellett egy 17 kg csokoládéból és mintegy 1600 kekszből álló hideg kutya is helyet kapott a királyi ünnepen.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.