Kiadós és egyszerű, sütés nélküli csokoládés édesség – ennyi elég is a biztos sikerhez, és hogy ez az '50-es években oly népszerű recept újra és újra hódító útra induljon.
A „Kalter Hund”, vagyis hideg kutya egy német édesség, és a háború utáni időkből származik, amikor fontos szempont volt, hogy olcsó, ugyanakkor tartalmas ételek szülessenek. A hideg kutya tulajdonképpen a csokiszalámi unokatestvére: keksz és kakaós kence találkozása, de itt a kekszet nem kell apróra tördelni, hanem egészben rétegezzük a csokis masszával, és amikor a keksz a vajas-kakaós krémtől kellően megpuhult, szeletelve egy csíkos sütit kapunk.
A hideg kutyát nevezik egyébként keksztortának, hideg pofának és hideg sündisznónak is... A hideg nyilván azt jelzi, hogy sütés nélkül, hűtéssel készül, a kutyával kapcsolatban viszont megoszlanak a magyarázatok: van, akik szerint a süti kinézete egy kutya pofájára emlékeztet, mások szerint a szögletes sütiforma, amiben készül, a bányászok csilléire emlékeztet – Grubenhunt –, és ez rövidült és alakult át Hunddá (kutya).
Ha igazán finom sütit szeretnénk, akkor érdemes minőségi alapanyagokkal dolgozni: vajjal, holland kakaóporral és omlós vajas keksszel, gazdagíthatjuk mandulával, kávéval, kókusszal – és máris nem olyan olcsó, mint ahogy azt anno az NDK-s háziasszonyok amúgy zseniálisan kitalálták, de megéri…
Manapság újra igen népszerű ez a süti, érdekesség, hogy létezik Berlinben egy cukrászda, ahol csak ez a süti kapható, viszont számtalan változatban. Ha valaki arra jár, és szívesen megnézné, a nevét is eláruljuk: Kalter Hund – nem meglepő módon. 🙂 Van klasszikus és fehér csokis változat, kapható ez a retródesszert rumos, kókuszos, narancsos, citromos, szilvás, marcipános, epres, nugátkrémes, de még mákos változatban is.
Hideg kutya
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojásokat tálkába ütjük, villával kissé felverjük. A vajat egy lábasban felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a nutellát, a kakaót, a tejet és a tojásokat, és folyamatos keverés mellett felfőzzük, majd a tűzről levéve hagyjuk hűlni.
Egy pástétomformát fóliával kibélelünk, a langyosra hűlt csokis keverékből egy keveset elosztunk az alján. Kirakjuk keksszel, majd ismét csokis kence jön, így rétegezzük, amíg tartanak az alapanyagok. A tetejére csoki kerüljön. Hűtőbe tesszük legalább 1 éjszakára, hogy a keksz kellően megpuhuljon.
Másnap a formából kiborítjuk, és a fóliát óvatosan eltávolítjuk. Szeletelve tálaljuk.
Tudtad?
Vilmos herceg és Kate Middleton is szeretik a hideg kutyát, esküvőjükre is készült egy hatalmas adag. Az esküvői torta és persze más sütemények mellett egy 17 kg csokoládéból és mintegy 1600 kekszből álló hideg kutya is helyet kapott a királyi ünnepen.