A hajdani Monarchia területén mindenhol népszerű a Sacher-torta, igazi kávéházi sütemény. Nagyon csokis, mégsem émelyítően édes, igazi izgalom benne a savanykás sárgabaracklekvár. Az eredeti recept a mai napig titkos, de az alábbi kipróbált változat zseniálisan finom.
Sacher-torta 1832-ben készült először Metternich herceg tiszteletére. A legenda szerint Franz Sacher a megalkotója, és az eredeti recept Bécsben, a Sacher Hotel széfjében lapul, itt a mai napig kóstolható a világhírűvé vált sütemény, és bár megvásárolható a Sacher szakácskönyv, ebben is „egyszerűsített” recept szerepel.
A Sacher-torta kimondottan ünnepi, érdemes jó alapanyagokkal dolgozni, mert ettől (is) lesz tökéletes a végeredmény, illetve szánjuk rá az időt, és pihentessük a receptben leírtak szerint, hogy kellemesen puha és szaftos legyen.
Sacher-torta
Hozzávalók:
A mázhoz:
Elkészítés: A csokit gőz felett felolvasztjuk. Ha már félig kihűlt, összekavarjuk a barna cukorral, a vaníliarúd kikapart belsejével és a vajjal. Egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat, és habosra kavarjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A szódabikarbónás lisztet a csokis masszába szitáljuk, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot is.
Egy tortaformát kivajazunk, kilisztezünk, és beleöntjük a tésztát. Kb. 40 percig sütjük, de az első 20 percben nem szabad kinyitni az ajtót. Tűpróbával ellenőrizzük a tészta közepén, hogy rendesen átsült-e.
Amikor kihűlt, négy lapra vágjuk, és megkenjük baracklekvárral (a tetejét és az oldalát is). Letakarva egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A mázhoz a csokoládét gőz felett felolvasztjuk, és összekavarjuk az olajjal. Végül bevonjuk vele az egész tortát. Én tálalás előtt legalább 5 órával szobahőmérsékleten tartom, így puhább és ízletesebb is lesz.