Nagy kedvencem a skót tojás, melyet egy tökéletesen készült lágy tojással és darált hússal szoktam készíteni, de mivel húsvét van, így a darált húst kicseréltem a főtt sonkára, melyet botmixerrel pépesre aprítottam, és ezzel vontam be a héjuktól megfosztott főtt tojásokat. Házi kenyérből készült bundába csomagoltam, és 190 fokos olajban ropogósra sütöttem.
Friss salátával és tormával nagyon kellemes az ízharmónia!
A tökéletes lágy tojás pedig így készül: forrásban lévő vízben pontosan 5 percig főzöm, azonnal jéghideg vízbe teszem, hogy ne főjön tovább. A tojásokat érdemes teljesen kihűteni, közben elkészíthetjük a sonkapépet.
A főtt füstölt sonkát zsírjával botmixerrel pépesítem, majd egy golyót formálok belőle, melyet fóliára teszek. A sonkagolyó közepébe ujjal egy tojás nagyságú mélyedést formálok, ebbe helyezem bele a megtisztított tojást, majd a sonkával – a fólia segítségével – teljesen beburkolom.
A házi kenyeret robotgépben morzsásra aprítom.
A tojást liszttel kikeverem, beleforgatom a golyót, majd kenyérmorzsába teszem, és mindenhol bevonom, mint egy fasírozottat. Óvatosan formázom sütés előtt.
Nagyon forró, 190 fokos olajban 2 perc alatt ropogósra sütöm.