Írd be, mit keresel:

Irsai és cserszegi, a tavaszi virágcsokor

A borok világában az egyik legnépszerűbb csokor az illatos boroké. A legbehízelgőbb, legtrendibb, akkor is édesnek tűnik, ha valójában száraz típusú borok piaca évről évre növekszik. Nem meglepő, hiszen talán a legkönnyebben megfejthető borokról beszélünk.

A bor rengeteg illatanyagot tartalmaz, amely a bor erjedése, elkészítése, majd tárolása folyamán keletkezik. Ha kémiaórán lennénk, akkor elkezdenénk az észterekkel, laktonokkal, terpénekkel, de ezt most félretesszük.

Elegendő annyit tudnunk, hogy a bor nagyon sok illatmolekulát tartalmat, amelyek egyébként másban is elfordulnak. Így aztán, amikor egy bor esetében ananászról vagy kávéról beszélünk, az nem véletlen, csak felidéztük az emlékeink közt azt, amelyik tartalmazott a felismert illatból.

Cookta - 2016.03.31.
Irsai és cserszegi, a tavaszi virágcsokor

Forrás:
iStock

Az illatos borok esetében könnyebb a dolgunk, hiszen nagyon intenzíven és határozottan jelennek meg az illatok, amelyekhez így könnyebb is emléket kapcsolnunk. Az illatos borok családjába tartoznak például a muskotályok (pl. ottonel, muskotály, sárgamuskotály), a tramini vagy a sauvignon blanc is.

De vegyünk szemügyre most két hazai kedvencet: az Irsai Olivér és a cserszegi fűszeres kerül a poharunkba.

Irsai Olivér a legenda szerint élő személy volt, de mi leginkább szőlő és bor formájában ismerjük. Igazi hungarikum, hiszem Kocsis Pál 1930-ban nemesítette csabagyöngye és pozsonyi fehér fajtákból. Van sztori olyanról, aki éveken át abban a hitben kóstolta a borokat, hogy egy termelő különböző fehérborairól van szó. De a városi legendákat félretéve lépjünk a trendek mezejére.

A friss, gyümölcsös, illatos fehérborok trendjét jövendölték már pár éve, és bizony a brit tudósoknak (szokás szerint nekik van idejük ilyesmivel foglalkozni) igaza lett. A világ olyan borokra vágyik, amelyeket élvezettel ihat, félredobva a cseppenként kóstolgatás mítoszát. És erre nekünk magyaroknak van válaszunk.

Forrás:
iStock

Az első az Irsai Olivér. Könnyed, virágos, friss. Nem megy el túlzottan az orosz locsolókölni irányába, ami előnye a sokszor ilyenné váló, erősebben aromatikus muskotályokkal szemben.

Az Irsai Olivér legnagyobb vetélytársa a saját gyermeke, a cserszegi fűszeres. Ezt a fajtát Bakonyi Károly nemesítette Irsai Olivérből és piros traminiből 1960-ban. Ma már háromszor akkora területen termesztik, mint a felmenőjét, jól megtalálta a helyét a sík vidékeken. A muskotályra emlékeztető, de visszafogottabb, virágos, fűszeres illat, plusz a bodza zöldessége és a sárgabarack édeskéssége egy egyedi illat- és ízvilág.

Tavasszal, nyáron ideális, illatos, friss, könnyed bor mindkettő, grillezéshez, teraszozáshoz, piknikhez érdemes ezeket választani!

Forrás:
iStock

Könyvajánló

Amikor borról van szó, az egy dolog, hogy tudjuk, mit szeretünk, de ha azt is megértjük, miért szeretjük, akkor az minden palack, minden pohár, minden egyes szánkba kerülő csepp bornak új jelentést és élvezetet ad. Ez a hasznos kézikönyv megtanít bennünket arra, hogy a jól megválasztott borok miként illeszkedhetnek kényelmesen a mindennapi életünkbe, és ami még ennél is fontosabb, segít a lehető legtöbb örömet kihozni belőle.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.