Írd be, mit keresel:

Gnocchi nyáridéző hangulatban

Szeretjük az olasz konyhát, különösen tésztaételeiket, amelyek nemcsak finomak, de gyorsan és egyszerűen el is készíthető legtöbbjük. Egyik kedvencünk a gnocchi főzés nélküli paradicsomszósszal: üde, friss és pillanatok alatt kész!

A friss paradicsomszósz természetesen szabadföldi, zamatos paradicsomból a legfinomabb, de ma már egészen finom paradicsom kapható tavasszal is, akár hazai termelőknél is találunk ilyet. Leginkább az alföldi termesztők tudják kihasználni a meleg termálvíz áldásos hatását a fóliás zöldségtermelésnél, ennek köszönhetően környezetbarát módon és igen gazdaságosan „gyorsítják fel” az időt és az érést.

A friss, nyers paradicsomszószban tulajdonképpen ugyanaz van, mint a hosszan főzött olasz paradicsomszószokban, vagyis paradicsom, olívaolaj, fokhagyma és bazsalikom, valamint természetesen só és bors, de mind megőrzi üdeségét, és a frissen főtt tészta még át is melegíti, de vitaminjait, ízeit nem befolyásolja.

Cookta - 2016.04.03.
Gnocchi nyáridéző hangulatban

Mi házi gnocchihoz, vagyis olasz krumplinudlihoz készítettük, de használhatunk készen vásárolt gnocchit, vagy akár spagettit, pennét, amit leginkább kedvelünk.

Gnocchi friss paradicsomszósszal

Hozzávalók:

  • 4 nagy szem krumpli
  • liszt (kb. 30 dkg)
  • 1 tojás
  • A paradicsommártáshoz:
  • 25 dkg paradicsom
  • 2 evőkanál friss, aprított bazsalikomlevél
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma, reszelve
  • 0,8 dl olívaolaj
  • frissen őrölt bors

Elkészítés: Héjában megfőzzük a krumplit, majd hűlni hagyjuk. Amikor már csak langyos, áttörjük, hozzáadunk 1 tojást és annyi lisztet, amennyit felvesz (ez a krumpli fajtájától, annak keményítőtartalmától függ, így változhat!), sózzuk.

Összegyúrjuk a tésztát, majd kígyókat sodrunk belőle, ezekből késsel 2 cm-es darabkákat vágunk. (Ez a leggyorsabb elkészítési mód, a tökéletes forma eléréséhez kézzel gömbölygessük meg őket, majd villával formáljunk bele mintát.)

Lobogó sós vízben kifőzzük. Amikor a gnocchik feljöttek a víz tetejére, elkészültek. Leszűrjük, és egy kis olívaolajjal meglocsoljuk.

A friss paradicsomszószhoz felkockázzuk a paradicsomot, és a bazsalikommal, a fokhagymával és az olívaolajjal együtt egy turmixgépbe/aprítógépbe tesszük, sózzuk, borsozzuk, majd pürésítjük.

A frissen kifőtt gnocchival tálaljuk.

Fotók: Hámori Zsófia

Fotók: Hámori Zsófia

Nincsen olasz konyha tészta nélkül – ezt bizonyára mindenki tudja. Ebben az átfogó, gyönyörűen illusztrált szakácskönyvben négyszáz hagyományos olasz recepten keresztül ismerkedhetünk meg a híres pastával és kísérőivel: a finom ragukkal és mártásokkal, a zamatos zöldségekkel, a tenger gyümölcseivel és ínycsiklandó sajtokkal.

A tészták lenyűgöző méret- és formagazdagsága, a területenként variálódó alapreceptek az ízek kavalkádját eredményezik, és gondoskodnak arról, hogy az apró változtatások segítségével mindig új étellel lephessük meg szeretteinket.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.