A hideg nyalat – vagyis a fagylalt, ahogy régen nevezték – sokfelé közepes vagy vacak, pedig egy jó fagyiért képesek vagyunk a város másik végébe is elzarándokolni.
Megmutatjuk a mi 3 + 1 tuti helyünket – Budapesten + egy városhatáron túli helyen –, de kíváncsiak vagyunk Győr, Szeged, Gyula, Békéscsaba, Veszprém, Miskolc, Marcali, minden nagyobb és kisebb település legjobb helyeire. Mondjátok el, nektek mely hely a kedvencetek! Fedezzük fel együtt a legjobbakat!
Sütibár
Váratlan meglepetés a VIII. kerületben, a Corvin-sétányon ez a kellemes kis kuckós hely. Nem hivalkodó, nagyon barátságos, a klasszikus magyar sütemények és sós apróságok mellett olasz desszertekben nagyon erősek, amit viszonylag kevés helyen találunk Budapesten. A remek kávé is ezt a vonalat erősíti, na de a fagyi… Olasz technológiával, minőségi alapanyagokal, a klasszikus ízekben, a magyar ízlést is figyelembe véve készülnek az itt kapható fagyik. Ráadásul minden évben csatlakoznak egy jótékony akcióhoz: féláron adják a fagyit, és ahány gombócnyit eladnak, annyit adnak egy kiválasztott kórház gyerekosztályának, a kis betegek jókedve és gyógyulása érdekében. Nagyon krémes fagyi, megbízható minőség, és nem csábulnak el az úri huncutságoknak: idén ugyanis állítólag a tzatziki-fagyi lesz a trend, ez valószínűleg nem lesz, de sós karamella, isteni belga csoki, erdei gyümölcsös joghurtfagyi viszont igen, és idén a gyümölcsös vonal is erősödik a mangó, a gránátalma és a görögdinnye friss ízeivel.
Vári cukrászda
Ide tényleg zarándokolni kell, ugyanis a város legszélén van, de megéri a kalandtúrát, mert hihetetlen kínálat és fantasztikus ízek vannak. Aki szereti a különlegességeket, el kell jönnie ide! Sütikben is nagyon látványosak, izgalmasak, a tortáik elképesztőek és mindent megcsinálnak, fantasztikusan kreatívak, de fagyiszezonban érdemes igazán ellátogatni ide. Mindenféle mentes fagyi is van – hozzávalókban igen, ízben és minőségben nem ismernek kompromisszumot! Gyömbéres rebarbara, homoktövis, ánizsos-karamellás körte, Rákóczi túrós, mango lassi és csipkebogyó – mármint fagylalt, ráadásul a legtöbb cukor és tej nélkül mégis krémesen, lágyan, elképesztő ízekkel.
Gelato Rosa
Budapest belvárosában, a Bazilika tövében mindenki szívesen szelfizik a csinos, rózsaként felkent 2-3-4-5 ízű fagylaltokkal. Ez a forma és ötlet már magában elégséges lenne a fagyizó előtt szinte mindig kígyózó sorhoz, de az az igazság, hogy remek a fagylaltjuk. Izgalmas ízek és kombinációk, sokféle fűszer – és persze egy gyönyörűség, amit kézbe kapunk. A Bazilika lépcsőjén ülve ezt elnyalni igazi élmény, merengés az ízek, gasztronómia, a turizmus, a sokféleség vizein… Macerás a sorbanállás, mindig sok a kérdés, nehéz a sokféléből megtalálni a legmegfelelőbbet, de nagyon nem tudunk mellényúlni. Élmény néha turistának lenni itthon is!
Van +1 tippünk is, ami már Budapest határain kívül van, egy kirándulással összekapcsolva érdemes kiautózni, kibuszozni…
Andrész
Biatorbágyra vagy Budakeszire kell ellátogatnia annak, aki ezeket a brutál fagyikat megkóstolná. Nemcsak minőségi és remek a fagyi, de kifejezetten kedves, mosolygós, türelmes felszolgálók gombócolnak, vagyis kennek, mert lapátos a módszer, ráadásul van mód fél adagra is, ami azt jelenti, hogy többfélét kóstolhatunk, mennyiségben mégsem 4, csak 2 adagot nyalogatunk el, miközben 4 ízkompozíciót kóstolunk meg. Mert itt is van választék, mégpedig elég meggyőző, kreatív párosok, klasszikus és talányos kombinációk, de a csalódás kizárva!
A legjobb sütizős helyek, ahol a fagyit is kötelező kipróbálni >>
Házilag is remek fagyit készíthetünk, ebben segít ez a remek szakácskönyv. Krémes, jeges csodák, amiben nem csalódunk, tudjuk, mi van benne, egész nyárra remek jeges ötletek, tejszínes, gyümölcsös, klasszikus és innovatív nyári nyalakodni valók egy remek nagyszerű kötetben. Egyszerűbb, mint gondolnánk!