A márványsajtként is ismert kékpenészes sajtok igazi ínyenc alapanyagnak számítanak. Akik kedvelik, tudják, hogy az egyik legizgalmasabb fűszer – különleges karaktert ad az ételnek.
A kéksajtok leghíresebbjei a francia Roquefort, az olasz Gorgonzola és az angol Stilton, mindhárom eredetvédett, ami azt jelenti, hogy csak az ott gyártott sajtok nevezhetőek ezen a néven, bár mi tévesen a magyar márványsajtot rokfortként emlegetjük. A lényeg mindegyiknél, hogy kék penicillingomba beoltásával érlelődik a viszonylag magas zsírtartalmú friss sajt, ami 3–6 hónap alatt érik tökéletesre. Míg a Roquefort juhtejből készül, addig a Gorgonzola és a Stilton tehéntejből, a hazai márványsajt is ez utóbbiból.
A kéksajtok könnyen és jól olvadnak, ezért tökéletesen használhatók főzéshez is. Egy kis tejszínnel összemelegítve 5 perces tésztaszószt készíthetünk, amibe ha egy maréknyi durvára vágott diót is teszünk, mennyei mártást kapunk, amit nemcsak tésztához, de párolt, sült zöldséghez, grillhúsokhoz is adhatunk. Tehetjük rizottóba, isteni például a céklás, gombás vagy sütőtökös rizottóban, de elmaradhatatlan a négysajtos pizzáról is. Kéksajttal ízesítünk sajtkrémet, szendvicskrémet, de kedvelőinek kötelező kipróbálni a rokfortos vagy gorgonzolás salátákat, rukkolával, madársalátával, nagyon illik hozzá az édes körte és a szőlő is, egy kis olívaolajjal és balzsamecettel tökéletes előétel.
A spenóthoz is jól illik, különleges vendégvárót készíthetünk leveles tésztából spenóttal és kéksajttal, mutatjuk is a receptet, ami gazdagítható még egy kis sonkával vagy épp dióval is.
Spenótos-kéksajtos tésztabatyu
Hozzávalók:
Elkészítés: A spenótot hagyjuk kiengedni, szűrőben lecsepegtetjük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Hozzámorzsoljuk a sajtot.
A leveles tésztát kiterítjük, négyzetekre vágjuk, mindegyik közepére kanálnyi spenótos keveréket teszünk, a tészta sarkait behajtjuk, összecsípjük. A tésztát lekenjük a felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal.
Sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
Sajtbarátoknak ajánljuk
A sajtok íz- és aromavilága lenyűgözően gazdag. Ez az átfogó kézikönyv több mint száz népszerű sajtfajtát mutat be származásukra, előállításukra és jellegükre vonatkozó alapvető információk és nagyszerű, színes fotók segítségével. A kötet a sajtbarátok nélkülözhetetlen kalauza – nemcsak az egyes sajtokról ad részletes leírást, hanem azt is elárulja, hogy a sajtok mellé milyen borokat válasszunk.