Írd be, mit keresel:

Különlegesség kéksajtkedvelőknek

A márványsajtként is ismert kékpenészes sajtok igazi ínyenc alapanyagnak számítanak. Akik kedvelik, tudják, hogy az egyik legizgalmasabb fűszer – különleges karaktert ad az ételnek.

A kéksajtok leghíresebbjei a francia Roquefort, az olasz Gorgonzola és az angol Stilton, mindhárom eredetvédett, ami azt jelenti, hogy csak az ott gyártott sajtok nevezhetőek ezen a néven, bár mi tévesen a magyar márványsajtot rokfortként emlegetjük. A lényeg mindegyiknél, hogy kék penicillingomba beoltásával érlelődik a viszonylag magas zsírtartalmú friss sajt, ami 3–6 hónap alatt érik tökéletesre. Míg a Roquefort juhtejből készül, addig a Gorgonzola és a Stilton tehéntejből, a hazai márványsajt is ez utóbbiból.

Cookta - 2016.04.03.
Különlegesség kéksajtkedvelőknek

Forrás:
iStock

A kéksajtok könnyen és jól olvadnak, ezért tökéletesen használhatók főzéshez is. Egy kis tejszínnel összemelegítve 5 perces tésztaszószt készíthetünk, amibe ha egy maréknyi durvára vágott diót is teszünk, mennyei mártást kapunk, amit nemcsak tésztához, de párolt, sült zöldséghez, grillhúsokhoz is adhatunk. Tehetjük rizottóba, isteni például a céklás, gombás vagy sütőtökös rizottóban, de elmaradhatatlan a négysajtos pizzáról is. Kéksajttal ízesítünk sajtkrémet, szendvicskrémet, de kedvelőinek kötelező kipróbálni a rokfortos vagy gorgonzolás salátákat, rukkolával, madársalátával, nagyon illik hozzá az édes körte és a szőlő is, egy kis olívaolajjal és balzsamecettel tökéletes előétel.

Spenóttal és kéksajttal töltött tésztabatyu, receptet is mutatunk!

Spenóttal és kéksajttal töltött tésztabatyu, receptet is mutatunk!
Forrás:
iStock

A spenóthoz is jól illik, különleges vendégvárót készíthetünk leveles tésztából spenóttal és kéksajttal, mutatjuk is a receptet, ami gazdagítható még egy kis sonkával vagy épp dióval is.

Spenótos-kéksajtos tésztabatyu

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 25 dkg fagyasztott leveles spenót
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg kéksajt
  • 1 tojás
  • szezámmag
  • bors

Elkészítés: A spenótot hagyjuk kiengedni, szűrőben lecsepegtetjük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Hozzámorzsoljuk a sajtot.

A leveles tésztát kiterítjük, négyzetekre vágjuk, mindegyik közepére kanálnyi spenótos keveréket teszünk, a tészta sarkait behajtjuk, összecsípjük. A tésztát lekenjük a felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal.

Sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

Forrás:
iStock

Sajtbarátoknak ajánljuk

A sajtok íz- és aromavilága lenyűgözően gazdag. Ez az átfogó kézikönyv több mint száz népszerű sajtfajtát mutat be származásukra, előállításukra és jellegükre vonatkozó alapvető információk és nagyszerű, színes fotók segítségével. A kötet a sajtbarátok nélkülözhetetlen kalauza – nemcsak az egyes sajtokról ad részletes leírást, hanem azt is elárulja, hogy a sajtok mellé milyen borokat válasszunk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.