Írd be, mit keresel:

A legjobb alternatív piacok Budapesten

Miért szeretünk piacra járni? Elsősorban azért, mert friss és hazai, többnyire vegyszermentes alapanyagokat lehet vásárolni, általában kedvező áron, kistermelőtől, őstermelőtől, háztáji gazdaságból származó gyümölcsöt, zöldséget, tejtermékeket, hús- és pékárut, igazi gyümölcsből készült szörpöt, lekvárt, termelői mézet kapunk.

Cookta - 2016.04.06.
A legjobb alternatív piacok Budapesten

Napjainkra a vásárlás gyakran személytelen, de nem a piacon, ahol valódi közösségi találkozóhely alakul ki. Piacra járni program, nem csak bevásárlás. Körbenéztünk Budapesten, és a kínálatból – a teljesség igénye nélkül – bemutatjuk kedvenceinket.

Szimplakerti háztáji piac

A romkocsmában menő piac működik minden vasárnap, ráadásul élő zenével várják az odalátogatókat, a kicsik számára gyerekfoglalkozásokat is tartanak, és megismerhetjük a Közös Lábos keretein belüli jótékonysági főzést. Ebben a programban minden héten más civil szervezet főz a piacon kapható alapanyagokból. Az itt elkészült ételek adományért cserébe kóstolhatóak, az adományt pedig az aktuális szervezet kapja. Irány a Szimplakerti háztáji piac!

(1075 Budapest, Kazinczy utca 14., minden vasárnap 9.00–14.00)

Élő Tisza piac a Városmajorban és a Komjádi uszodánál

Hetente négy alkalommal vásárolhatjuk a Nagykörű környéki gazdák és őstermelők változatos és színes kínálatát, elképesztően friss és szezonális zöldségeit és gyümölcseit – hétfőn, szerdán és pénteken a városmajori templom előtt, szombatonként a Komjádi uszoda melletti parkolóban, a Városmajorban csak ők vannak, az uszodánál több termelő kínálgatja portékáit. Piacnap hajnalán járják körbe áruért a termelőket, és hozzák a fővárosba a mindig friss zöldségeket és gyümölcsöket. A klasszikusok mellett termelőik izgalmas zöldségekkel is próbálkoznak: citromsárga és vörös sárgarépával, édesburgonyával, málna ízű paradicsommal vagy grillezni való húsos paprikával, igen, ezek is a hazai föld ajándékai. Vannak primőrök is, amiket termálvízzel fűtött fóliasátorban nevelgetnek, házi sajtot, kolbászféléket, friss tojást, tésztát is lehet venni náluk. Szezonban friss zöldfűszeres is csatlakozik hozzájuk.

(Városmajor, 1122 Városmajori templom előtt, Nyitva: hétfő, szerda, péntek 8.30–17.00

Komjádi uszoda, 1023 Budapest, Árpád fejedelem útja 8. Nyitva: minden szombaton 6.00–13.00)

 

Forrás:
iStock

Hunyadi téri piac

Kis helyen nagy választék, barátságos termelőktől. Talán a legkisebb területű fedett piac a fővárosban. Hétköznap is nyitva van, bár akkor kevésbé gazdag a kínálat, mint pénteken és szombaton. Hétfőtől csütörtökig főleg a zárt térben, a nagybaniról származó árut lehet kapni. A Hunyadi téri piacra érdemes akár családosan is kimenni, nyugodtan le lehet ülni a fűben, a gyerekek játszhatnak a téren, és közösen meghallgathatjuk a szombati koncertet egy finom lángos elfogyasztása közben.

(1067 Budapest, Hunyadi tér 4. Keddtől szombatig 7.00–14.00)

Bosnyák téri csarnok

Külvárosi piacnak számít, ennek ellenére nagyon jól megközelíthető. Budapest legnagyobb piaca, nem kevés időbe telik bejárni. Ami nagyon pozitív más piacokkal szemben, hogy lehet a környéken parkolni, valamint ideális áron vásárolni. A neten kicsit le vannak maradva, de az áru friss!

(1147 Budapest, Csömöri út 9–11. Pénteken és szombaton 6.00–14.00)

Wekerletelepi kispiac

Hagyományos piac kistermelőkkel, széles és változatos kínálattal, pékárukkal, piacnap kedden és pénteken délelőtt van, csütörtök délutánonként pedig őstermelői illetve biopiac a wekerlei piacon.

(1192 Budapest, Wekerle-telep, Gutenberg tér. Minden csütörtökön 16.00–19.00)

Forrás:
iStock

Lehel téri piac

A legnagyobb fedett piac Budapesten a Lehel Csarnok, rendkívül széles kínálattal, bár nem árt jól ismerni, mit hol érdemes venni. Az egzotikus fűszerektől a török árusokon át az őstermelőkig minden van itt, mindent megtalálunk, mi szem-szájnak ingere. Izgalmas hazai zöldségekben is bővelkedik a piac: a sárga cékla és paradicsom szezonban biztosan megtalálható, de izgalmas friss zöldfűszerek és a legjobb idénykínálat is megtalálható itt – érdemes az őstermelőknél körülnézni

(1134 Budapest, Váci út 7–9. Minden nap 6.00–18.00)

Biopiac a Csörsz utcában

Kézműves tárgyakat és kizárólag ökológiai gazdálkodásból származó termékeket lehet itt vásárolni. Mindent beszerezhetünk: zöldséget, gyümölcsöt, tejtermékeket, mézet, füstölt húst, lekvárt és csírát, kizárólag ökológiailag ellenőrzött alapanyagokat, de néha kicsit rácsodálkozunk az árakra. A kellemes hangulat, a nyitottság és a közvetlenség – a rengeteg bio alapanyag, lekvár, feldolgozott finomság mellett – minden szombaton elérhető a Csörsz utcai biopiacon.

(1124 Budapest, Csörsz utca 18. Minden szombaton 6.30–12.00)

A piaci bevásárláshoz nem feltétlen kell korán kelni

Budapest első esti piaca lehetővé teszi, hogy aki hét közben, munka után szeretne egy kicsit vásárolgatni, lazítani, akkor megtehesse. A kiváló zöldségek, gyümölcsök, sajtok és termelői húsáruk, valódi magyar mézek, házi rétesek mellett kézműves alkotások – ékszerek, bőrtáskák, egyedi pólók, szappanok is – vásárolhatóak itt kedvező áron.

(1075 Budapest, Király utca 8–10. Minden csütörtökön 13.00–21.00)

Forrás:
iStock

Ha nincs időnk piacra menni…

…akkor sem kell lemondanunk a termelői áruról. A Szatyorbolt bevásárló közösség közel 5 éve indult, hogy friss, egészséges, hazai termékeket lehessen vásárolni és fogyasztani. Internetes rendelést leadva összekészítik a termelőtől megvásárolt élelmiszert, és nekünk már csak annyi a dolgunk, hogy az átadó üzletbe érte menjünk.

(1085 Budapest, Gyulai Pál utca 12. Hétfőtől péntekig 7.30–20.00, szombaton 7.30–14.00)

Mozgó piac

A Mozgó piac kezdeményezés többek között azért jött létre, hogy az egész nap az irodákban dolgozó emberekhez is eljusson a termelőktől származó élelmiszer. Ilyenkor kb. 8–10 termelőt hívnak meg a rendezvényre. Egyszerre például egy húsos, egy tejtermékes, egy zöldég-gyümölcsös vesz részt. A piacra kivitt áruk mindig frissen szedett/készített élelmiszerek. Az elkövetkezendő vásárok idejét és helyét a Facebookon és a www.mozgopiac.hu oldalon lehet figyelemmel kísérni.

Gerendai Szimonetta

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.