Írd be, mit keresel:

Izgalmas változatok krémes @tiramisura

A tiramisu nem véletlenül vált sokak kedvencévé. Egyrészt az íze, a selymessége teszi ellenállhatatlanná, másrészt a kevés munkával learatható rengeteg babér miatt is szeretik a háziasszonyok.

A tiramisut egyszerű elkészíteni és nagyon könnyű variálni. A tiramisu lényege a szaftos piskótában és a lágy tejszínkrémben rejlik, s hogy a piskóta és a krém közé mi kerül, az már csak rajtunk múlik.

A klasszikus kávé helyett kézenfekvő választás a csokoládé. Egy kevés kakaóval meglocsolhatjuk a babapiskótát, s olvasztott csokoládét keverhetünk a krémhez, vagy akár azt is csorgathatunk a két réteg közé. A csokoládés tiramisuhoz adhatunk egy kevés tört vagy darált csonthéjast, ez lehet török mogyoró, pisztácia, dió, de ezek keveréke is nyugodtan kerülhet a süteménybe.

Cookta - 2016.04.08.
Izgalmas változatok krémes @tiramisura

Forrás:
iStock

A tavaszi-nyári szezonban készíthetünk gyümölcsös tiramisut. De ha nem állnak rendelkezésünkre friss gyümölcsök, akkor a különféle konzerv vagy fagyasztott gyümölcsök felhasználásával is izgalmas süteményeket készíthetünk. A gyümölcsös tiramisunál a gyümölcsöt belekeverhetjük a krémbe, a kész süteményt meg is szórhatjuk vele. Ha igazán gyümölcsös élményre vágyunk, akkor a piskótát meglocsolhatjuk felfőzött, majd visszahűtött gyümölcsvelővel, vagy kicsit hígított lekvárral is. Az eper mellett érdemes málnával, rebarbarával vagy épp egressel is kipróbálni ezt a süteményt, sőt a nyári gyümölcsdömpingben nyugodtan kombinálhatjuk a különféle gyümölcsöket, miket kedvünk szerint fűszerezhetünk is. Az epres tiramisuhoz nagyon jól passzol a menta, a bazsalikom, de bármilyen más zöldfűszert használhatunk, illetve a klasszikus, édességekhez bevált fűszereket (vanília, fahéj, kardamom, szegfűszeg) is bevethetjük.

Forrás:
iStock

A savanykás hangvételt nem csak egressel vagy rebarbarával teremthetjük meg. A nyári melegben nagyon klassz és üdítő sütemény lehet a citrusokkal készített tiramisu. A citromos habbal összesimított piskóta könnyed zárása lehet bármilyen grillpartinak vagy családi ebédnek. Citrom mellett mehet bele lime, az ízét gazdagíthatja citromfű vagy egy kevés menta. Ha van esetleg otthon lemon curd, akkor egy vékony rétegnyi citromkrémet nyugodtan beilleszthetünk a rétegek közé. A citrusos tiramisut megbolondíthatjuk még egy kis limoncellóval is.

Forrás:
iStock

A citromlikőrön kívül sok más ital is otthon érezheti magát a tiramisuban. A különféle párlatokkal jól kiegészíthetők a gyümölcsös, csokoládés hangvételű sütemények, de ha igazán átütő sikert szeretnénk aratni, akkor likőrökkel, krémlikőrökkel itassuk meg a tésztát, vagy ezekből adjunk egy keveset a krémhez. Az ír krémlikőr talán az egyik legjobb választás, szinte bármilyen csokoládés tiramisuhoz stimmel, sőt a gyümölcsösebb sütemények krémjébe is keverhető egy kevés. A likőrös hangvételű tiramisuhoz passzolnak a különféle aszalványok, amelyeket felhasználás előtt teába vagy – a már amúgy is kéznél lévő – likőrbe áztathatunk.

Forrás:
iStock

Azoknak ajánljuk, akik nem csak a tiramisut, hanem az magát az olasz konyhát szeretik. Remek mediterrán receptek, autentikus ízek, tészták, szószok, sültek, pizzák – mind egyetlen jól használható szakácskönyvben!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.