Ó, azok a régi napfényes (vagy esős) boldog nyarak, amikor reggelente nagyapával lebaktattunk a hegyről a faluba Julis néniékhez a tejért! Volt egy piros kannánk, aminek a fedele pohárként is kiváló volt, így aztán, mire visszaértünk a nyaralóba a tejjel, már csak a fele volt meg. A többit megittam. Langyosan, tehénszagúan, de főleg pasztörizálatlanul, homogenizálatlanul és vizezetlenül.
Akkoriban azt tartották, a tej maga az élet, az egészség. Manapság azt tartják, a tej a felnőtt ember számára emészthetetlen, puffadást és görcsöket okoz, ráadásul allergiát, és legfeljebb agyonsterilizálva és zsírtalanítva szabad fogyasztani.
A népi gyógyital
Pedig néhány évvel, évtizeddel ezelőtt még csodaitalnak tartották a tejet. Számos betegségre gyógyírt jelentett, voltak orvosok, akik egyszerűen több napos-hetes tejkúrára fogták a beteget, és meg is gyógyították vele őket. Persze nem akármilyen tejet kaptak a betegek. Csakis olyat, ami egyenesen a réten legelésző, boldog, békés tehénkéből származott. Úgy voltak vele, ami a borjúnak jó, az az embernek sem árthat. Na és mi baja lehet annak a tejnek, ami az előbb még a belül teljesen tiszta tehénben volt?
A tejkúra bevált. Hatásosnak bizonyult az álmatlanság, a gyomorfekély, a székrekedés, a kedélytelenség, a cukorbaj, a tüdőbaj, az epekő, a vérnyomásproblémák, sőt még az ödémák gyógyításánál is, meg még ki tudja, mennyi minden nyavalyánál. És nemcsak a betegséget gyógyította a tejecske, de a szervezetet is felerősítette, ellenállóvá tett a vírusok, baktériumok, a megfázás ellen, és méregtelenítő hatása is volt, ráadásul vitaminjai (A, B, D, E) fokozták az életerőt. A tejkúra alatt a páciensek félóránként itták a friss tehéntejet, persze nem sokat, csak egy fél decit, decit, naponta tehát másfél-két litert, hogy el ne telítse a gyomrot.
A tej fogyaszt???
Igen, a tej fogyaszt. És nemcsak fogyaszt, de szépít, gyógyít, méregtelenít, salaktalanít és vitalizál is. Ha körülnézünk a környező piacokon, esetleg tehénközelben lakunk, netán épp van otthon egy tehenünk, vagyis tudunk szerezni valódi, tehénből származó tejet, máris nekikezdhetünk. A szigorú diéta időtartama 3 nap, de nem szigorúan bármikor szabad tehéntejet inni annak, aki bírja. A 3 napos kúra alatt akár 2 kilótól is megszabadulhatunk. Hogy hogyan? Úgy, hogy a tej felgyorsítja az anyagcserét, és úgy kipucolja a bélrendszert, hogy csak na.
És hol itt a DE…?
Hát igen, mint minden csodamódszernek, ennek is van egy hátulütője. A tejdiéta 3 napja alatt szinte semmi mást nem szabad enni, és csakis vizet meg teát lehet inni. A félóránként, óránként elfogyasztott 0,5-1 deci tej azonban feltölti annyira a gyomrot, hogy ne legyünk túl éhesek, és ne felejtsük el, nem a 0,1 százalékos zsírtartalmú, tejnek csúfolt löttyről beszélünk, hanem a valódi, értékes tejzsírban dúskáló, tápláló tehéntejről. Az energiaszintünk tehát meglesz, a gyomrunk sosem üres, csak a csábításoknak kell ellenállni.
VIGYÁZAT! A kúra alatt rendszeresen ellenőrizzük arcunkat a tükörben. A tejbajusz ugyanis nem áll jól mindenkinek. 🙂
Napi 3 étkezés – csakis tejjel
Az apránként kortyolgatott tejecskén kívül naponta három főétkezést is tartunk, amikor a tejet egy kicsit átvarázsoljuk valami mássá, hasonlóvá. Ezenkívül mindennap meg szabad enni egy gyümölcsöt, akár banánt vagy almát, esetleg egy marék cseresznyét, epret, ha van. Álljon itt néhány tipp, hogyan csinálhatunk a tejből valami mást!
Tejreggeli
Gyümölcsturmix: fél liter tejet turmixoljunk össze 1 narancs levével, 1 banánnal és némi fahéjjal.
Tejebéd
Egy darab kígyóuborkát reszeljünk bele 3 deciliter tehéntejbe, majd szórjunk bele egy kis borsot, zúzott fokhagymát, de akár snidlinget és petrezselymet is. A citrom is pikánssá teheti.
Tejvacsora
Két szép almából főzzünk kompótot. Öntsük ki a levét, és tegyünk rá 3 deciliter tejet, majd turmixoljuk össze. Fahéjjal vagy citrommal ízesíthető, de egy teáskanálnyi lekvárral is megbolondíthatjuk. Ha valaki hígabban szeretné a pépet, tehéntejet még önthet hozzá. (Nem muszáj pépesíteni, ha az almakompótot darabokban hagyjuk, egy kellemes gyümölcslevesre emlékeztet a vacsoránk.)