Valamikor réges-régen, amikor még nagyon kevés kész finomság volt kapható, a túrórudi és a mazsolás túrókrém mellett megjelent a hűtőpultban a joghurthab. Citromos és epres változatban. Imádtuk, bár valószínűleg elég sok aromát és adalékot tartalmazott. Elkészítettük most házilag a citromos joghurthabot: pofonegyszerű, gyors és abbahagyhatatlanul finom!
Nevezhetjük retró desszertnek, de valójában örök klasszikus a joghurthab, amit bármilyen gyümölccsel, gyümölcspürével ízesíthetünk. Az elkészítése néhány perc, és csupán 5-6 alapvető hozzávaló szükséges hozzá, mégis egy légiesen könnyű, friss, krémes desszert a végeredmény.
Kiváltképp tavasszal és nyáron esik jól a sütés nélküli, üde, krémes desszert, főleg ha frissítő, kissé savanykás. A citromos joghurthab éppen ilyen, igaz, nem ehetjük azonnal: egy kis türelemre van szükség, amíg a hűtőben elnyeri tökéletes állagát.
Ha pusztán a hab kevés lenne, elegáns és izgalmas pohárkrémmé is változtathatjuk, ha a hab alá egy kis kekszmorzsát szórunk vagy piskótát tördelünk, a tetejére pedig gyümölcsöket teszünk tálaláskor. Joghurthabra fel!
Citromos joghurthab
Hozzávalók:
Elkészítés: A citrom héját egy tálba reszeljük, hozzáfacsarjuk a levét, beleöntjük a görög joghurtot és a porcukrot, alaposan összekeverjük. A hideg tejszínt verni kezdjük, amikor már kissé habos, fokozatosan hozzáadjuk a zselatin fixet, és majdnem kemény habbá verjük. A citromos joghurtba forgatjuk óvatosan, hogy ne törjön, majd poharakba porciózzuk. Hűtőben 3-4 órát pihentetjük, hogy kellően megdermedjen, összeálljon.
A poharakba tehetünk alá kekszmorzsát, piskótát, tetejére gyümölcsöt, de tökéletes egy kis kókuszreszelékkel meghintve, citromkarikával díszítve is.