Írd be, mit keresel:

A kupától a kehelyig

A pohárválasztás nem egyszerű. A borospohár az, aminek van egy öblös része, amibe bort töltünk, van szára és talpa, vagy nem? Aztán ha belépünk egy kicsit komolyabb üvegáruboltba, az űrtartalmak, formák, öblösségek és hosszúságok permutáns változékonysága nehezíti meg a döntést. Alapból két pohártípus elég lesz akár hosszabb távon is, de érdemes tudni, hogy szinte minden elterjedtebb bortípusnak terveztek már külön poharat.

A pohár előtt volt a kupa, fából, fémből, aranyból, a bor színe azért sem volt fontos, mert ritkán volt olyan tiszta és áttetsző, mint manapság. Az üvegpohár aztán mindent megváltoztatott, hiszen a borban azóta a vizualitás is fontos szempont. Az igazán értékelt alapanyag az ólomkristály, ha picit megkoccantjuk, sokkal szebben, csengőbben zenél a sima üvegpoharaknál.

A formát illetően ma annyi a trend, ahány a trenddiktátor, de persze azért vannak aranyszabályok. Az alapkövetelmény egy jó pohárhoz, hogy tiszta képét mutatja a bornak, élvezhetjük a színét, a benne örvénylő bor illata sokkal intenzívebben jut el orrunkhoz, sokkal élvezetesebb egy vékonyfalú pohárból kortyolni, és élvezetesebb lesz a bor zamatossága is.

Cookta - 2016.04.20.
A kupától a kehelyig

Forrás:
iStock

Vannak vörösboros poharak, fehérboros poharak, van forma a rozénak, a pezsgőnek és a desszertboroknak is. Ha van otthon fehérboros és vörösboros, már szinte minden helyzetben helyt tudunk állni.

A fehérborokhoz alapvetően 2,5-3,5 deci űrtartalmú poharakat forgalmaznak, jellemzően kúposabb kehelyforma – erre azért van szükség, hogy koncentráltabban jussanak el az orrunkba a bor finom illatai. A kehely kisebb mérete azért is fontos, mert a fehérborokat jobban hűtjük, így lassabban melegszenek fel. A bort a pohár legszélesebb részéig töltsünk csak, erre is érdemes odafigyelni.

A vörösborokhoz nagyobb, szélesebb poharakat használunk, a normál űrtartalom a 3 decitől akár a 7 deciig terjedhet. Mivel itt is csak a kehely legszélesebb pontjáig töltünk bort, nem az első megkínált viszi el a palack teljes tartalmát extrém nagy pohár esetében sem. A nagy, kerek kehelyforma felerősíti az illataromákat, és segíti a bor lélegzését, azaz nagyobb felületen kap oxigént, ami elsősorban a nagyobb, évjáratos vörösök esetében segíti a bor kiteljesedését.

Forrás:
iStock

Ha van egy tulipánosabb fehérboros poharunk és egy öblösebb vörösboros poharunk, már csak a nagyon borsznobok köthetnek belénk. A készletet pezsgőspohárral érdemes bővíteni, érdemtelenül kevés pezsgőt kortyolunk el, pedig a buborékos borok világa igencsak izgalmas.

A pezsgőspohár, azaz a flőte kisebb mennyiséget fogad be, 2-3 decis szokott lenni. Ami ránézésre is megkülönbözteti, az a hosszúkás, magas, keskeny kialakítás, amely kiemeli és megőrzi a bor buborékait. Sokan ugyanakkor arra esküsznek, hogy egy fehérboros pohár tökéletesebben kiemeli a pezsgő aromatikáját, náluk a buborékok látványa háttérbe kerül.

Ha a fenti trió ott pihen a konyhaszekrényben, nincs gondunk a vendégfogadásnál. Persze, valójában a végtelenségig lehetne bővíteni a készletet, mert több cég készít borfajta-specifikus poharakat, más a formája a rajnai rizlingesnek , mint a furmintosnak, más a pinot noir és más a cabernet sauvignon ideális pohárszerkezete. Megjelentek a szár nélküli borospoharak, vannak extrém metszésű dizájnpoharak, a határ az ízlésünk és a pénztárcánk…

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.