A müzliszelet gyakran jól jön, ha valamilyen egészséges energialöketre vágyunk, ki kell húznunk ebédig, vacsoráig, edzésre megyünk. Nem is gondolnánk, hogy a bolti müzliszeletekben mennyi felesleges cukor van, és ennek ismeretében viszont már nem is olyan egészséges... Házilag finomabb és jóval olcsóbb müzliszeletet készíthetünk, kevés munkával, egyszerűen.
Egy tepsinél kisebb adaghoz nem érdemes hozzáfogni, annál is inkább, mert jól záródó fémdobozban vagy nagyobb befőttesüvegben sokáig eláll, az állás során kicsit puhul is. A müzliszelet alapja a zabpehely, ami mellé ízlésünk szerint bármilyen aszalt gyümölcsöt, magot, puffasztott rizst vagy gabonafélét tehetünk. A keveréket vaj és méz fogja majd össze, mégsem lesz túl édes.
Érdemes a finomabb zabpelyhet választani, a gyümölcsöket pedig apróra vágni. Kerülhet bele mandula, dió, mogyoró, aszalt cseresznye, meggy, áfonya, sárgabarack vagy körte, gazdagíthatjuk kókuszreszelékkel, lenmaggal, napraforgómaggal, de akár kakaóval, fahéjjal, vaníliával is.
Uzsonnára, tízóraira is tökéletes egészséges alternatíva egy pohár joghurttal, de sietős reggelire is ideális egy pohár tej mellé. Gyerekeknek jól csomagolható uzsonna, amit a kedvenc ízeivel készíthetünk.
Müzliszelet
Hozzávalók:
Elkészítés: A mandulát, az aszalt barackot és az áfonyát felaprítjuk, majd egy tálba tesszük, hozzáadjuk a zabpelyhet, a lenmagot és a fahéjat, összekeverjük.
A vajat alacsony tűzön felolvasztjuk, majd a mézzel elkeverjük, de már a tűzről levéve. A gyümölcsös zabpehelyhez adjuk, és alaposan összemancsoljuk.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd a keveréket belenyomkodjuk úgy, hogy kb. 1 cm magas legyen. 150 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük légkeverésnél, ha pirulna, akkor letakarjuk alufóliával. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, és éles késsel szeletekre, csíkokra vágjuk. Először kissé keménynek fog tűnni, de visszapuhul. Ebből az adagból nagyjából 20-22 müzliszelet lesz.