Írd be, mit keresel:

Vasárnapi klasszikus: bécsi szelet majonézes krumplival

A bécsi szelet – vagyis a wiener snitzel – legenda. Állítólag csak az osztrák fővárosban készítik tökéletesen, ott fontos szabályai vannak mind az alapanyagoknak, mind a készítés minden fázisának. Mi a „házias” receptet mutatjuk.

A bécsi szelet állítólag nem is Bécsben, hanem Észak-Olaszországban született, onnan vették át a népszerű bundás hús receptjét és készítési módját, mások váltig ragaszkodnak ahhoz, hogy igenis Bécshez köthető a nálunk is kedvelt étel születése.

Cookta - 2016.04.24.
Vasárnapi klasszikus: bécsi szelet majonézes krumplival

A bécsi szelet titka a hús minősége: hagyományosan borjúhúsból készül, mégpedig felsálból, ami elég kevesek számára megfizethető. Ezért készül nálunk a legtöbb háztartásban – és vendéglőben – sertéskarajból, de akár csirkemellből, pulykamellből is. A másik titok a vékonyra klopfolt hús: hatalmas és nagyon vékony szeleteket bundáznak Bécsben, amit frissen pirított és ledarált zsemlemorzsába forgatnak a liszt és a tojás után, valamint a sütéshez használatos olajba egy kis vajat is tesznek, hogy finomabb legyen a hús.

Mi is sertéskarajt választottunk, és a bécsi szelet hagyományos köretét, a majonézes burgonyát készítettük hozzá. A bécsi éttermekben általában hagymás salátalében érlelt, majd leszűrt főtt burgonya az alapja, amit majonézes mártással forgatnak össze, mi a gyorsabb változatot választottuk, és a hagymás ízt snidling adja a mi köretünkben.

A bundázáshoz érdemes betartani a 10 legfontosabb szabályt, amit itt találtok >>

Rántott hús majonézes krumplisalátával

Hozzávalók:

  • 4 szelet sertéskaraj
  • bors
  • 8 evőkanál liszt
  • 2 tojás
  • 8 evőkanál prézli
  • 3 dl olaj

A majonézes krumplisalátához:

  • 6 nagyobb burgonya
  • 1 dl majonéz
  • 1 dl tejföl
  • 1 maréknyi friss snidling
  • bors

Elkészítés: A húst kiklopfoljuk, megsózzuk, borsozzuk, majd először lisztbe, majd a felvert tojásba mártjuk, végül a prézlibe. Felhevített olajban kisütjük mindkét oldalán.

Közben a burgonyákat megpucoljuk, felkarikázzuk, és sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, és hagyjuk kihűlni.

Egy tálban összekeverjük a majonézt a tejföllel, beleszórjuk a snidlinget, majd jól összekeverjük a burgonyával.

A bécsi szeletet a majonézes krumplisalátával tálaljuk.

Fotók: Hámori Zsófia

Fotók: Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.