Hogy kerül egy autó az asztalra? Úgy, hogy torta, méghozzá születésnapi. A 17 éves Kinga szülinapjára készült, aki rajong ezért a retró autóért. A torta készítői – Andrea és Gábor – nem gyakorlott cukrászok, így igazi kihívás volt számukra a meglepetés elkészítése. A torta és a meglepetés is nagyon jól sikerült!
Egy kávékrémes és ropogós karamellás formatorta nem a legegyszerűbb kihívás olyan párnak, akik nemhogy sütni, de még főzni sem nagyon szoktak együtt. A születésnap és a meglepetés kedvéért mégis bevállalták a kihívást. Igaz, biztos recepttel dolgoztak: segítséget kértek egy ismerős cukrásztól, Anett-től, az ő útmutatásai segítségével készült a Bogár-torta.
Kávékrémes torta ropogós karamellel
A piskótához:
– 12 dkg vajat olvassz fel, és tedd félre hűlni.
– 8 tojást 24 dkg cukorral egy nagy tálban (elég nagyban, mert ebben dolgozol utána tovább) kezdj el verni robotgéppel – ez sokáig tart, több mint 5 perc, de fontos, hogy stabil masszát kapj: ki fog fehéredni, és háromszorosára nő a térfogata, ha elég levegőt keversz bele, akkor laza lesz a piskóta, és szépen tart.
– 24 dkg lisztet + fél csomag sütőport keverj össze, majd lassan forgasd bele nagy mozdulatokkal a tojásos keverékbe, ha lehet, több részletben, spatulával/fakanállal, még jobb, ha szitálod bele, ettől könnyebb, levegősebb lesz.
– Végül keverd bele a kihűlt olvasztott vajat is.
A sütés ideje nagyban függ attól, hogy mennyi tésztát öntesz a formába. Ha ezt a mennyiséget egyben öntöd a téglalap alakú tepsibe, kellhet neki 30-40 perc is. Ellenőrizd tűpróbával (kés, hústű, villa, hurkapálca…). Van olyan sütő, amiben 160 fokon kell sütni, de lehet, hogy kell a 180 fok.
Ha formára karod vágni, süsd meg jól, mert csak teljesen kihűlve fogod tudni elvágni, és ha lágy maradt belül, akkor azon már nem fogsz tudni segíteni.
Ha egy kicsit túl is sül, vagy száraznak érzed, azon tudsz javítani, mert sziruppal/likőrrel meglocsolhatod. És a krém is puhít a tésztán…
A ropogós karamellréteghez:
– 15 dkg porcukrot hevíts, ha már karamellizálódott, belemegy 1,5 dl tejszín.
– Újraolvasztod, aztán dobj bele 5 dkg vajat.
– Mindenképpen sózd meg egy picit.
– Mehet bele kis kávé.
– Ebbe keverj összetört cornflakest, ostyát, diót (ezek bármelyik kombinációja működik).
A kávékrémhez:
– Olvassz meg 20 dkg fehér csokit gőz fölött vagy mikróban.
– Készíts pudingot 2 csomag vaníliás vagy tejszínízű pudingporból 6 dl tejjel és a kívánt mennyiségű cukorral (kb. 10-15 dkg).
– Keverd bele még melegen az olvasztott csokit, valamint egy nagyon erős kávét vagy forró vízzel elkevert instant kávét.
– Fóliát rakva a puding tetejére menjen hűlni.
– 20 dkg lágy vajat kezdj el habosítani robotgéppel, és a kihűlt krémet kezdd el részletekben beledolgozni a vajba (fontos az irány, ha a vajat belekanalazod a hideg krémbe, nem fog tudni szépen elegyedni).
Összeállítás:
A kihűlt piskótát formára vágod, majd ketté. Dió-, mandula- vagy kávélikőrrel meglocsolod, főleg, ha túl száraznak érzed. Az alsó rétegre kensz egy réteg ropogós karamellt, rá egy réteg kávés-pudingos-vajas krémet, és ez utóbbival lehet lekenni az egész tortát. Ha áll egy napot a hűtőben, jót tesz neki!
A VW Bogár kereke Pilóta keksz lett, lámpája piros gumicukor, valamint egy kis marcipán segített a vonalak tökéletesítésében. 🙂
Boldog szülinapot, Kinga!