A zsidó vallás egyik fontos ünnepe a zsidó naptár szerint niszán 14–22-ig zajló pészah (idén az április 22–30-ig tartó időszak), mely a zsidó nép Egyiptomból való kiszabadulásának, kivonulásának történetére emlékszik.
A pészah szó szerinti jelentése „az elkerülés ünnepe”, mely az egyiptomiakat Isten által ért tíz csapásból az utolsóra, az elsőszülött gyermekek halálára vonatkozik. A zsidók házaikat bárányvérrel jelölték, így őket elkerülte a halál angyala.
A nyolcnapos ünnep első két estéjén (széder) a széderesti elbeszélést, a Haggadát felolvasva erre a kivonulásra emlékezünk, pontos forgatókönyv szerint zajló, bőséges vacsora keretében. Mind a vacsora, mind a következő hét során csak kovásztalan ételeket fogyaszthatunk, ezzel is emlékezve arra, hogy a zsidóknak a sivatagban nem volt elég idejük megsütni a készülő kenyeret (szokás az ünnepet megelőzően az otthonokat rituális tisztítás alá vetni és megszabadulni minden kovászos ételtől, vagyis humectól).
Most az pészah egyik desszertjét, a macesztorta receptjét mutatom meg. A macesz keletlen kenyér, élesztő és kovász hozzáadása nélkül készül. Fontos, hogy a maceszt 18 percen belül készítsék el (bekeveréssel, sütéssel együtt), mert ez az az idő, ami alatt még nem indulnak be a kenyér megkelésének erjedési folyamatai. A maceszt fogyasztjuk kenyérként, de a megdarált macesz más ételeknek is alapja lehet, a legismertebb talán a maceszgombóccal gazdagított leves.
Mivel az ünnep alatt nem lehet használni búzalisztet, a leleményes zsidó asszonyok maceszlisztet használnak ehhez az elképesztően finom csokis desszerthez, a csokoládékrémes macesztortához.
Csokoládés macesztorta
Hozzávalók:
A tésztához:
A krémhez:
Elkészítés: A tésztához a 8 tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd keverjünk bele 8 evőkanál cukrot, és verjük tovább, amíg fényes nem lesz. Folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd forgassuk bele a kakaóport és a 8 evőkanál maceszlisztet (ezt nem kell külön megvennünk, megoldható úgy is, hogy maceszlapokat ledarálunk). A masszát sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük, és 160-180 fokon süssük 30-40 percig, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
A krémhez a tojássárgákat keverjünk habosra a cukorral. Adjuk hozzá a holland kakaóport. Öntsünk bele 1 dl tejet, és állandó kevergetés mellett, lassú tűzön sűrítsük be. Amikor majdnem kihűlt, 20 dkg vajjal keverjük habosra.
A kihűlt tortát vágjuk ketté, és töltsük meg, illetve a tetejét is kenjük meg a krémmel. Díszíthetjük gyümölccsel, csokidarával.