Írd be, mit keresel:

@Mennyei @linzer vaníliás habbal és @eperrel

Ugyan még előttünk áll az eperszezon, de az üzletekben már egyre kedvezőbb áron vásárolhatunk finom, illatos és édes epret. Ezt a habos-epres, linzertésztával készült süteményt pedig garantáltan megszereti majd az egész család.

Mondják, sok helyen elfagyott idén az eper, de reméljük, azért lesz bőven termés, és készíthetünk belőle sok hasonlóan finom epres süteményt. A nyár kezdetével pedig, ahogy szépen sorban érnek egymás után a gyümölcsök, mint pl. cseresznye, málna, sárgabarack ez a sütemény állandó vendég lehet a tányérunkon, természetesen az éppen aktuális gyümölccsel sütve.

Cookta - 2016.04.29.
@Mennyei @linzer vaníliás habbal és @eperrel

Forrás:
Kard Éva

Habos-epres-morzsás linzer

Hozzávalók egy 30 x 20 cm-es tepsihez:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 tojássárga
  • 1 citrom reszelt héja
  • 0,5 dl hideg víz

Elkészítés: A lisztet keverjük össze a sütőporral és a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a feldarabolt hideg vajat, és az ujjbegyünkkel kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot és a vaníliás cukrot. Ezután adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Szükség esetén, ha túl száraz lenne, gyúrás közben, apránként öntsük hozzá a hideg vizet (könnyen nyújtható, de nem túl lágy tésztát kell kapnunk).

Ezután csippentsük le a tészta 1/3 részét, majd tegyük be a fagyasztóba legalább 1 órára. (Mindenképpen a fagyasztóba tegyük, hogy jó kemény legyen a tészta, mert csak akkor tudjuk majd lereszelni.)

A maradék tésztát nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd helyezzük bele a sütőpapírral kibélelt tepsibe (én a sütőpapíron nyújtottam ki a tésztát tepsi méretűre, majd a papírral együtt könnyedén bele tudtam emelni).

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt süssük elő a tésztát aranybarnára (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem).

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni, mielőtt rákanalaznánk a habos tölteléket.

Forrás:
Kard Éva

A töltelék hozzávalói:

  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 db tojásfehérje
  • 2 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
  • 1 dl olaj (pl. mogyoróolaj, étolaj)
  • csipet só
  • 50 dkg eper

Elkészítése: Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd ízlés szerint daraboljuk fel.

A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, először kanalanként szórjuk hozzá a porcukrot, majd a pudingport. Amikor már jó kemény a hab, csorgassuk hozzá az olajat, és verjük még 1-2 percig (közben robotgéppel egyfolytában verjük a habot, és úgy adjuk hozzá a cukrot, pudingport és az olajat).

A teljesen kihűlt tésztára kanalazzuk rá a keményre felvert tojáshabot, majd egyenletesen simítsuk el. Ezután szórjuk a hab tetejére a feldarabolt epret, majd vegyük ki a fagyasztóból a félretett tésztát, és egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük rá az eper tetejére.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 perc alatt aranybarnára (én légkeverésnél 160 fokon 35 percig sütöttem).

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük ki, tegyük rácsra, és hűtsük ki teljesen a süteményt.

Forrás:
Kard Éva

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.