Új süti hódít Amerikában: a crumble és a cake ötvözetéért rajonganak mostanság a tengerentúlon. Nálunk régi, házias és klasszikus darab, kikerülhetetlen kedvenc. Változatok, variációk, ötletek cikkünkben!
A crumble tésztamorzsával megszórt gyümölcs finoman összesütve, a cake pedig mindenféle süti. Ennek a keresztezésébe szerettek most bele Amerikában. De jól tették, mert a Crumb Cake – vagyis a mi morzsás piténk – tényleg nagyon finom, és ez jó apropó ahhoz, hogy a változatokat kicsit összefoglaljuk.
Az alap
A sütemény alapja többféle lehet:
–egyensúly-sütemény: liszt, cukor, vaj és tojás egyenlő arányban
–linzer: 30-20-10, vagyis 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor és 1 tojássárga
– joghurtos kevert tészta: liszt, cukor, tojás és joghurt egyenlő arányban, simára keverve
A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük vagy nyomkodjuk – attól függően, melyiket választjuk.
A töltelék
Gyümölcs, gyümölcs, gyümölcs – kis cukorral és némi fűszerrel, vaníliával, fahéjjal összeforgatva –, amit persze kombinálhatunk csokiforgáccsal, aprított csonthéjasokkal – dióval, mandulával, mogyoróval –, de lehet túrókrém is.
A tölteléket az elősütött tésztára szórjuk – gyümölcsöknél –, vagy kenjük, pl. a túrókrém esetében.
A morzsa
A sütemény tetején ropogósra sült morzsa a lényege ennek a finomságnak, amit szintén többféle módon készíthetünk.
– ugyanannyi vaj, cukor és liszt összemorzsolva
– finomabb zabpehely, cukor és kókuszzsír egyenlő arányban
– darált mandula vagy mogyoró, dió, cukor és vaj egyenlő arányban
– az alaptészta fagyasztóba téve
A keveréket egyenletesen a tészta tetejére morzsoljuk, az alaptészta esetében a fagyos tésztát ráreszeljük.
A sütés
Ha elősütjük a tésztát, akkor addig süssük, amíg szép aranyszínű nem lesz. Ha mindent együtt sütünk, akkor érdemes tűpróbát végeznünk, hogy az alsó tésztaréteg is átsült-e. A sütési hőfok 180 fok, hogy minden megfelelően átsüljön, a végén esetleg egy kis időre grillezési funkcióra válthatunk.