A rizottó sokféle lehet, a legegyszerűbbtől az egészen bonyolultig - az alapanyagait tekintve. Most egy klasszikus alapváltozat készül, gombával, az elmaradhatatlan hagymával, fehérborral, vajjal, alaplével - és természetesen rizottóhoz való rizzsel. Egy kis pestóval megbolondítva...
A rizottóhoz feltétlenül rizottórizs kell, ami manapság szinte bárhol beszerezhető. Arborio vagy carnaroli néven érdemes keresni a nagyobb élelmiszerboltok polcain.
A tökéletes rizottó a megfelelő rizsfajta mellett a főzés mibenléte: lassan, apránként, fokozatosan kell adagolni a rizshez a folyadékot, jó esetben alaplevet, zöldséglevest, mindig forrón, hogy ne hűtse le a rizst: ettől lesz tökéletes állagú, no meg a hozzáadott vaj és parmezán is krémessé teszi.
Gomba egész évben kapható, így ezt a változatot bármikor elkészíthetjük. Persze erdei gombával még finomabb, ebből akár szárítottat is használhatunk, természetesen előtte forró vízbe áztatva. A friss, illatos pesto viszont még mediterránabbá teszi az olaszok egyik kedvenc ételét. Ízlés szerint friss parmezánnal csak fokozzuk az ízélményt!
Gombás rizottó pesztóval
Hozzávalók:
Elkészítés: A hagymát megpucoljuk és finomra felaprítjuk. 2 evőkanál vajat egy nagyobb edényben felolvasztunk, és megdinszteljük benne a hagymát. Ezután beleszórjuk a rizst (szárazon, azaz ne mossuk meg előtte), átforgatjuk a vajon, majd felöntjük a fehérborral. Felforraljuk, és merőkanalanként öntögetünk hozzá az alapléből. Ez a rizottó készítés titka: a folytonos folyadék adagolás, folyamatos keverés. Természetesen mindez kis-közepes lángon, és fontos, hogy az alaplé is meleg legyen.
Ha al dente keménységű a rizs, azaz az összes alaplét vagy még esetleg többet is a rizottóhoz öntöttünk, hozzáadjuk a negyedekre vágott vagy szeletelt gombát. Addig folytatjuk a kevergetést, amíg a rizottónk krémes nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a maradék 1,5 kanál vajat. Kóstoljuk, majd szükség szerint sózzuk, borsozzuk.
Amíg megfő a rizottó, elkészíthetjük a pesztót.
A rizottót rögtön, frissen tálaljuk. Tetejére pesztót kanalazunk.
Rohanó világunkban egy kiadós, gyorsan elkészíthető egytálétel nagy kincs, rengeteg időt, energiát takaríthatunk meg vele.
A rizottó e kincsek közé tartozik, ráadásul szinte végtelenül variálható: húsokkal és zöldségekkel, édesen és sósan egyaránt ínycsiklandó fogás készíthető belőle. Mint minden ételnek, a rizottónak is megvannak a maga titkai – a receptek mellett e fortélyokat is megismerhetjük ebből a nosztalgikus képekkel illusztrált, bájos szakácskönyvből.