Írd be, mit keresel:

Kelkáposztafőzelék – nem a menzás változat

A kelkáposzta megosztó étel, van, aki rajong érte, más pedig kiszalad a világból, ha csak szóba kerül. Ezért az elutasításért minden bizonnyal a menzák rettenetes kelkáposztafőzelékei a felelősek, pedig jól elkészítve, gazdagon fűszerezve nagyon finom – mutatjuk is a receptet.

A kelkáposztának komoly erényei vannak, így azoknak is érdemes még egy esélyt adnia neki, akik esetleg eddig nem kedvelték. Kalóriaszegény (30 kcal/100 gramm), gazdag A-, B-, C- és E-vitaminokban, sok kalciumot és vasat tartalmaz, emellett immunerősítő és gyulladásgátló hatása is ismert. Ráadásul kevésbé puffaszt, jobban emészthető, mint a fejes káposzta.

Cookta - 2016.05.05.
Kelkáposztafőzelék – nem a menzás változat

A kelkáposztát valójában mindenki kedveli, bizonyság erre a frankfurti leves népszerűsége, de a rakott kel is sokak által kedvelt klasszikus. A kelkáposztához mindig érdemes egy kis köményt is használni, akár őrölt változatban, ha valakit zavarnak a magocskák, mert nemcsak az íze illik a káposztához, de segít az esetleges puffadás ellen is. A kömény mellett a fokhagyma és a babér is jól illik a kelhez, de egzotikusabb ételeknél római köménnyel és curryvel is érdemes fűszerezni.

A kelkáposztafőzelékbe szinte mindig kerül egy kis krumpli, hogy tartalmasabbá tegye. A főzeléket készíthetjük habarással vagy rántással, illetve fehéren vagy pirosan, paprikásan. Mi most a gazdagon fűszerezett magyaros változatot készítettünk – pirospaprikával, köménnyel, babérral, fokhagymával és tejföllel, és virsli sült hozzá feltétnek.

Kelkáposztafőzelék sült virslivel

Hozzávalók:

  • 60 dkg kelkáposzta
  • 3 db közepes krumpli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 1 teáskanál só
  • 1 kávéskanál kömény
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 púpos evőkanál liszt
  • 1 teáskanál pirospaprika

A feltéthez:

  • 2 pár virsli
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítés: A kelkáposztát megtisztítjuk, leveleit ujjnyi csíkokra vágjuk. A krumplit meghámozzuk, apró kockákra daraboljuk. A fokhagymát felszeleteljük.

A kelkáposztát a krumplival és a fokhagymával együtt annyi vízben feltesszük főni, amennyi épp, hogy ellepi. Miután felforrt, babérlevéllel, köménnyel fűszerezzük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Ha már megpuhultak a zöldségek, és kezd elfőni a lé róluk, rántást készítünk: az olajat felhevítjük, beleszórjuk a lisztet, folyamatosan keverve kicsit megpirítjuk, a pirospaprikát is belekeverjük, felöntjük egy pohár hideg vízzel, összeforraljuk.

A paprikás rántást a kelkáposztához keverjük. Hagyjuk még egyet forrni.

Ezalatt a virsliket, melyeket beirdalunk, egy serpenyőben kevés hevített olajon ropogósra sütjük. A főzeléket a forró sült virslivel tálaljuk.

Fotók: Hámori Zsófia

Fotók: Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.