Írd be, mit keresel:

@Csupa @csokitorta mogyoróval

Csodás egy csokitorta ez: a csokoládé jelen van a tésztában, a krémben, sőt még a díszítésként felkerült golyók is csokoládéból készültek.

Az egész torta csupa-csupa csokoládé. Mivel lisztet nem tartalmaz a tésztája, így lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Cookta - 2016.05.13.
@Csupa @csokitorta mogyoróval

Forrás:
Kard Éva

Mogyorós csokoládétorta

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:

A tésztához:

  • 20 dkg darált mogyoró
  • 8 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 5 db tojás (nagy)
  • 10 dkg csokoládé (70%-os)

A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk visszahűlni.

A vajat keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd egyesével keverjük hozzá a tojássárgákat. Ezután adjuk hozzá a visszahűtött, de folyós csokoládét, majd szintén keverjük alaposan össze.

A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a vajas-csokoládés masszához.

A darált mogyorót keverjük össze a sütőporral, majd adjuk hozzá a masszához, és fakanállal óvatosan forgassuk össze.

A sütőformát zsírozzuk és lisztezzük ki, majd öntsük, simítsuk bele a masszát. Ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük a tortaformát, akkor nem kell kizsírozni és lisztezni.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30–35 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem.) A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

A csokoládékrémhez:

  • 15 dkg csokoládé (70%-os)
  • 1 csomag csokoládés pudingpor
  • 3 dl tej
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál instant kávé
  • 15 dkg vaj
  • 1 evőkanál rum
  • 2 dl habtejszín

A vajat keverjük habosra a porcukorral a vaníliás cukorral és a rummal.

A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a maradék tejet, a kristálycukrot, az instant kávét, és állandó keverés mellett főzzük sűrűre. Ezután vegyük le a tűzről, és szintén kevergetve hűtsük. Pár perc hűtés után adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét, majd addig keverjük tovább, míg a csokoládé teljesen elolvad, és a massza teljesen kihűl.

Ezután a vajas krémhez apránként, állandó keverés mellett adjuk hozzá a kihűlt csokis pudingot, majd keverjük jó habosra.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a pudingos krémhez.

A teljesen kihűlt tésztát vágjuk el két egyforma lappá, majd töltsük meg, és kívülről is vonjuk be a csokoládékrémmel. Ezután tegyük be a hűtőbe pár órára, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

A csokoládétrüffelhez:

  • 20 dkg csokoládé (70%-os)
  • 1 dl habtejszín (magas zsírtartalmú)
  • 2 dkg vaj
  • 1/2 evőkanál rum
  • 1 csomag tortadara

A felkockázott vajhoz öntsük hozzá a tejszínt, majd melegítsük forráspontig. Ekkor vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá az apró darabokra tördelt csokoládét és a rumot. Kevergetve olvasszuk fel, majd hagyjuk kihűlni. Ezután tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.

Amikor a csokoládé már tejesen megdermedt, formázzunk belőle kisebb golyókat, majd forgassuk bele a tortadarába.

A tortát vegyük ki a hűtőből, majd ízlés szerint helyezzük rá az elkészült csokoládégolyókat. Tálalás előtt a tortát ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Érdemes csak közvetlenül a szeletelés előtt kivenni a hűtőből, mert hidegen könnyebb felszeletelni.

Forrás:
Kard Éva

A receptet és a fotót Kard Sándorné küldte. Köszönjük!

Ha te is szívesen neveznél a receptversenyre, itt megteheted >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.