Itt, Norvégiában alig várják az emberek, hogy kitavaszodjon a hosszú és hideg, szürke és nagyon sötét tél után, ami gyakran csak májusban történik meg. Ilyenkor viszont irány a zöldülő természet, jöhet a grill – minden mennyiségben!
A napokban mindenki elővette a grillsütőt, nem kell nagy dologra gondolni: legtöbbször virslit grilleznek, ez is jó alkalom arra, hogy végre kint lehessünk hosszabban a levegőn. De amint nemrég mutattam, van rengeteg készen kapható pácolt hús is a boltban, és mivel itt rengeteg a hal, az sem maradhat le a grillrácsról. Én szeretem a lazacot, a rákot grillezni.
Az év első grillezése családi körben telt: lazac és rák került a grillrácsra, a sütésükre nagyon oda kell figyelni, hiszen nem sok sülés kell nekik: pár perc alatt elkészülnek. A grillen sütöttünk még baconbe tekert hagymakarikát: ezt mindenképpen ki kell próbálni, mert isteni! Egy-két nagy fej édeshagymát vagy fehérhagymát felkarikázunk, vékonyra szeletelt baconnel körbetekerjük: ennyi – és pár perc a grillen.
Köretnek fűszeres krumplit és joghurtos uborkasalátát készítettünk. Pofonegyszerű: a krumplit megmossuk, kettévágjuk, előfőzzük, majd sóval, borssal és kakukkfűvel fűszerezzük, a grillen mindkét oldalát ropogósra sütjük. A joghurtos uborkasalátát most úgy készítettem, hogy az uborkát meghámoztam, majd a hámozóval hosszú csíkokra vágtam. A joghurtot sóztam, borsoztam, majd belekevertem az uborkát.
Tálaláskor a halhoz és a rákhoz citrom dukált, amivel ki-ki kedvére meglocsolhatta. A végeredmény isteni. Imádom! 😀