Ez a csupa csoki fűszeres keksz nagyon finom és ropogós, azt is mondhatnám, hogy egyszerűen abbahagyhatatlan. A tészta összeállításával akár előre is dolgozhatunk, majd a hűtőben tároljuk a megformázásig és a sütésig.
Az elkészült keksz nagyon finom omlós, száraz helyen hosszabb ideig is eltartható. Kínálhatjuk pl. egy pohár tejjel, teával, vagy elropogtathatjuk csak úgy magában.
Gyömbéres-csokoládés keksz
Hozzávalók:
Elkészítés: A csokoládét vágjuk fel nagyon apró darabokra. A gyömbért egy kisebb lyukú reszelőn reszeljük le. A szódabikarbónát keverjük simára a vízzel.
A barna cukrot, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és a mézet tegyük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá a felkockázott puha vajat, robotgéppel keverjük simára. Adjuk hozzá a lereszelt gyömbért és a vízzel elkevert szódabikarbónát, ezt is keverjük össze.
A lisztet keverjük össze a kakaóval és az őrölt fahéjjal, majd állandó keverés mellett, kanalazzuk a vajas-cukros keverékhez. Végül állandó keverés mellett adjuk hozzá az apróra vágott csokoládét, majd keverjük alaposan össze. Tegyük be pár órára vagy egész éjszakára a hűtőbe, hogy teljesen lehűljön a tészta.
Vegyük ki a hűtőből a lehűlt tésztát, és formázzunk diónyi golyókat, majd hempergessük meg kristálycukorban.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól távolabb helyezzük rá a golyókat. Ezután a tenyerünkkel óvatosan nyomjuk le egy kicsit – éppen csak egy kicsit nyomjuk meg, mert sütés közben úgyis szétterül a tészta.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-12 perc alatt készre.
A sütőből kivéve helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
A receptet és a fotót Kard Sándorné küldte. Köszönjük!
Ha te is szívesen neveznél a receptversenyre, itt megteheted >>