Írd be, mit keresel:

Vitaminok: mennyi a sok és mitől lehet kevés?

Sokan úgy gondolják, ha egészségesen táplálkoznak, nincs szükségük külön vitaminpótlásra. De ez sajnos nem feltétlenül igaz, mert nem mindegy, honnan szerezzük be a táplálékunkat és milyen módon készítjük el.

A silány termőföldből nőtt zöldségek, gyümölcsök például kevesebb vitamint tartalmaznak, a növényvédő szerek vagy az ételekhez kevert adalékanyagok pedig szintén gyengíthetik a vitaminok értékét. Az sem elhanyagolható, hogy táplálékunkat frissen vagy a fagyasztóból kivéve és felolvasztva fogyasztjuk-e, hogy nyersen esszük-e, vagy megfőzzük, hiszen a hőkezelés hatására a vitamintartalom 10-15 százaléka is elveszhet.

Miért olyan fontosak a vitaminok?

Bizonyos vitaminok nélkülözhetetlenek a szervezet számára. Támogatják az anyagcserét, és segítenek a méregtelenítésben. Nélkülük számos biokémiai folyamat nem játszódhatna le. A vitaminhiány súlyos esetekben akár még elhalálozáshoz is vezethet.

Hogy milyen és mennyi vitaminra van szükségünk, az egyénenként változó. Függ a kortól, a nemtől, az egészségi állapottól, az életmódtól, a táplálkozástól…

Cookta - 2016.05.16.
Vitaminok: mennyi a sok és mitől lehet kevés?

Forrás:
iStock

Ha például megfázunk, az ajánlott adagnak többszörösét is bevehetjük C-vitaminból. Ha sztresszes korszakunkat éljük, aminek hatására gyengül az immunrendszerünk, szintén megemelhetjük a napi vitaminadagunkat. A C-vitamin ajánlott napi adagja felnőtteknek például 60 mg, de egyetlen szál cigaretta elszívása akár 100 mg C-vitamint is elpusztíthat a szervezetben.

Vitaminból is megárt a sok

Vigyázni kell ugyanakkor arra, hogy a vitaminokból sem szabad akármennyit beszedni. A vízben oldódó vitaminok, amilyen a C- és a B-vitamin, idővel kiürülnek ugyan a vizelettel a szervezetből, így azokat nem tudjuk túlszedni, de a zsírban oldódók (A, D, E, K) elraktározódnak, és bajt is okozhatnak, ha túl sokat ettünk belőlük. A vitaminkészítmények dobozán mindig fel van tüntetve az ajánlott napi mennyiség egy egészséges felnőtt vagy gyerek számára, ezt mindenképpen érdemes figyelembe venni, egyébként pedig kérjük a háziorvos segítségét.

Vitaminkisokos: melyik vitamin mire jó? >>

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.