A tiramisu mindenki kedvence, a krémes-piskótás olasz desszert ráadásul rengeteg változatban készül. Ez egy kissé citrusos verzió, mégpedig tortának elkészítve.
Még az 1970-es évek elején egy bécsi családtól tanultam a tiramisutorta receptjét, ami alig hasonlít az itthonihoz, és mondhatom: nagyon jó! Kiállta az évek próbáját – azóta így készül nálunk.
Tiramisutorta
Hozzávalók:
Elkészítés: 12 tojásból piskótát sütünk (készen vett piskóta tortalap is jó), 3 felé vágjuk. 2 dl erős feketekávét összekeverünk 1 evőkanál kristálycukorral és 5 evőkanál kávélikőrrel (ha nincs, akkor 4 evőkanál konyakba – nem rumba! – 1 kávéskanál instant kávét teszünk, és ezt adjuk a kávéhoz). Ezzel alaposan meglocsoljuk a piskótákat.
A tojásokat szétválasztjuk, a 3 tojás sárgáját 8 dkg porcukorral kikeverjük, hozzáadunk 1 csomag vaníliás cukrot, belereszeljük 1 egész narancs és 1 citrom héját, majd habosra keverjük. Ehhez adjuk az 50 dkg mascarponét, simára keverjük. A 3 tojásfehérjét 8 dkg porcukorral kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a mascarponés krémbe.
Egy tortaformát (vagy a piskótával azonos alakú és méretű tálat) megkenünk krémmel alul és oldalt is, erre a jól átitatott piskótát tesszük, majd egy réteg krém következik, megint piskóta – a tetejére krém kerüljön.
Végül fóliával letakarjuk, és min. 24 órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor cukrozatlan kakaóport szitálunk vastagon a tetejére.
A receptet és a fotót Becker Mária küldte. Köszönjük!
Ha te is szívesen neveznél a receptversenyre, itt megteheted >>