Írd be, mit keresel:

Tiramisutorta gazdagon, ünnepi alkalomra

A tiramisu mindenki kedvence, a krémes-piskótás olasz desszert ráadásul rengeteg változatban készül. Ez egy kissé citrusos verzió, mégpedig tortának elkészítve.

Még az 1970-es évek elején egy bécsi családtól tanultam a tiramisutorta receptjét, ami alig hasonlít az itthonihoz, és mondhatom: nagyon jó! Kiállta az évek próbáját – azóta így készül nálunk.

Cookta - 2016.05.19.
Tiramisutorta gazdagon, ünnepi alkalomra

Forrás:
Becker Mária

Tiramisutorta

Hozzávalók:

  • 12 tojásból piskóta (vagy 1 piskóta tortalap) – 3 felé vágva (nem babapiskóta!)
  • 2 dl erős feketekávé
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 5 evőkanál kávélikőr
  • 3 tojás
  • 8 + 8 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 citrom reszelt héja
  • 50 dkg mascarpone
  • holland kakaópor

Elkészítés: 12 tojásból piskótát sütünk (készen vett piskóta tortalap is jó), 3 felé vágjuk. 2 dl erős feketekávét összekeverünk 1 evőkanál kristálycukorral és 5 evőkanál kávélikőrrel (ha nincs, akkor 4 evőkanál konyakba – nem rumba! – 1 kávéskanál instant kávét teszünk, és ezt adjuk a kávéhoz). Ezzel alaposan meglocsoljuk a piskótákat.

A tojásokat szétválasztjuk, a 3 tojás sárgáját 8 dkg porcukorral kikeverjük, hozzáadunk 1 csomag vaníliás cukrot, belereszeljük 1 egész narancs és 1 citrom héját, majd habosra keverjük. Ehhez adjuk az 50 dkg mascarponét, simára keverjük. A 3 tojásfehérjét 8 dkg porcukorral kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a mascarponés krémbe.

Egy tortaformát (vagy a piskótával azonos alakú és méretű tálat) megkenünk krémmel alul és oldalt is, erre a jól átitatott piskótát tesszük, majd egy réteg krém következik, megint piskóta – a tetejére krém kerüljön.

Végül fóliával letakarjuk, és min. 24 órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor cukrozatlan kakaóport szitálunk vastagon a tetejére.

A receptet és a fotót Becker Mária küldte. Köszönjük!

Ha te is szívesen neveznél a receptversenyre, itt megteheted >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.