Írd be, mit keresel:

Gizella-torta, a főhercegnő kedvence

A legenda szerint Sissi és Ferenc József lányának, Gizella főhercegnőnek akartak a kedvében járni, amikor az udvari cukrászok elkészítették ezt a tortát. A piskótája lisztmentes, csupán diót és egy kis zsemlemorzsát tartalmaz, így pillekönnyű, a krémje pedig klasszikus selymes kakaós vajkrém.

Ünnepi alkalmakra remek választás lehet ez a torta, ami készülhet teljesen lisztmentesen is, ha kiváltjuk a zsemlemorzsát darált dióval vagy mandulával, esetleg kakaóporral a még csokisabb végeredményért.

Cookta - 2016.05.20.
Gizella-torta, a főhercegnő kedvence

Forrás:
Becker Mária

Gizella-torta

Hozzávalók:

  • 7 tojás
  • 20 + 10 dkg porcukor
  • 8 dkg darált dió
  • 3 evőkanál finom zsemlemorzsa
  • 12 dkg vaj
  • 3 dkg holland kakaópor

Elkészítés: A tésztához a tojásokat szétválasztjuk. 6 tojássárgáját (egyet félreteszünk a krémhez) 20 dkg porcukorral habosra keverünk, majd hozzáadjuk az őrölt diót és az átszitált zsemlemorzsát. Végül a 7 tojás keményre vert habjával lazán összedolgozzuk. Normál méretű – kikent, lisztezett – sütőformába öntjük. 200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és a vége felé 180 fokra visszavesszük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy belseje is megsült-e. A sütő közepén sütjük, de alufóliával takargathatjuk egy ideig, hogy a teteje ne barnuljon meg. Ne nyitogassuk sokszor. Ha kész, lassan kihűtjük, kiemeljük a formából, 3 részre vágjuk.

A krémhez 12 dkg vajat 10 dkg porcukorral habosra keverünk, 3 dkg sötét kakaót adunk hozzá (esetleg 1 evőkanál vizet), és újra kikeverjük. Ha késznek látszik, beletesszük a megmaradt 1 tojás sárgáját, és fényesre keverjük.

A tortát megtöltjük és bevonjuk a krémmel, a tetejét darált dióval vagy csokiforgáccsal díszíthetjük. Végül pár órára a hűtőbe tesszük.

A receptet és a fotót Becker Mária küldte. Köszönjük!

Ha te is szívesen neveznél a receptversenyre, itt megteheted >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.