A legenda szerint Sissi és Ferenc József lányának, Gizella főhercegnőnek akartak a kedvében járni, amikor az udvari cukrászok elkészítették ezt a tortát. A piskótája lisztmentes, csupán diót és egy kis zsemlemorzsát tartalmaz, így pillekönnyű, a krémje pedig klasszikus selymes kakaós vajkrém.
Ünnepi alkalmakra remek választás lehet ez a torta, ami készülhet teljesen lisztmentesen is, ha kiváltjuk a zsemlemorzsát darált dióval vagy mandulával, esetleg kakaóporral a még csokisabb végeredményért.
Gizella-torta
Hozzávalók:
Elkészítés: A tésztához a tojásokat szétválasztjuk. 6 tojássárgáját (egyet félreteszünk a krémhez) 20 dkg porcukorral habosra keverünk, majd hozzáadjuk az őrölt diót és az átszitált zsemlemorzsát. Végül a 7 tojás keményre vert habjával lazán összedolgozzuk. Normál méretű – kikent, lisztezett – sütőformába öntjük. 200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és a vége felé 180 fokra visszavesszük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy belseje is megsült-e. A sütő közepén sütjük, de alufóliával takargathatjuk egy ideig, hogy a teteje ne barnuljon meg. Ne nyitogassuk sokszor. Ha kész, lassan kihűtjük, kiemeljük a formából, 3 részre vágjuk.
A krémhez 12 dkg vajat 10 dkg porcukorral habosra keverünk, 3 dkg sötét kakaót adunk hozzá (esetleg 1 evőkanál vizet), és újra kikeverjük. Ha késznek látszik, beletesszük a megmaradt 1 tojás sárgáját, és fényesre keverjük.
A tortát megtöltjük és bevonjuk a krémmel, a tetejét darált dióval vagy csokiforgáccsal díszíthetjük. Végül pár órára a hűtőbe tesszük.
A receptet és a fotót Becker Mária küldte. Köszönjük!
Ha te is szívesen neveznél a receptversenyre, itt megteheted >>