Írd be, mit keresel:

@Eperegyszeregy az epreskerttől az eperdzsemig

Örök kedvenc az eper, főleg a szabadföldi, napérlelte, illatos példányok. Szerencsére most már ezekkel találkozunk a piacokon és a zöldségeseknél, de szedhetjük mi magunk is, ha van a közelünkben „szedd magad” epreskert. Itt ráadásul jóval olcsóbban juthatunk hozzá az aromás gyümölcshöz, de van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni!

Ha magunk szedjük az epret, mindig csak az érett, piros példányokat szedjük le, ezek lesznek igazán zamatosak. A kocsánnyal együtt csippentsük le a szárról, enélkül sérülékenyebb a gyümölcs, könnyebben romlik.

A leszedett epret szemenként vagy 2-3 szemenként tegyük finoman a gyűjtőedénybe. A kosár helyett érdemes laposabb műanyag tálakba szedni az epret: a kosár fonott felülete felsértheti a gyümölcshúst, illetve ha sokat szedünk a kosárba, saját súlyától megnyomódhat, sérülhet az eper.

Cookta - 2016.05.21.
@Eperegyszeregy az epreskerttől az eperdzsemig

Forrás:
iStock

Ha lehetőségünk van rá, inkább reggel vagy estefelé szedjük az epret, vagy hűvösebb, felhősebb időben. A meleg nem tesz jót a leszüretelt gyümölcsnek, könnyebben romlásnak indulhat. Semmiképpen ne hagyjuk a napon állni, tegyük árnyékba, amíg a többit szedjük, illetve ne felejtsük az autóban. Ha hazafelé még beugranánk vásárolni – arra nem ez a legmegfelelőbb időpont.

Hazaérve érdemes a gyümölcsöt minél előbb feldolgozni, de legalábbis hűvösre tenni. Mindig csak annyit mossunk meg, amennyit megeszünk vagy felhasználunk, és mindig a szárral együtt mossuk, majd utána csumázzuk, hogy intenzívebb íze maradjon.

Mindig válogassuk át az epret, a kissé nyomódott szemeket szedjük ki – ez tökéletes turmixnak, fagyinak, eperhabnak vagy lekvárnak!

Forrás:
iStock

Ha szeretnénk belőle lefagyasztani, a megmosott, lecsumázott és leszárított eperszemeket tegyük tálcára, és így tegyük be 1-1,5 órára a fagyasztóba, majd a már fagyott szemeket zacskózzuk, dobozoljuk: így nem nyomódnak össze, és gurulós eprünk lesz, amikor használni akarjuk.

Hasznos linkek:

Szedd magad eper – országos lista >>

Szépít, fogyaszt, fiatalít – 10 tudnivaló az egészséges eperről >>

Eperdzsemrecept >>

Minden, ami eper >>

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.