Első saját receptem, amit kifejezetten a csokis versenyre álmodtam meg. :) A tortaformákat nemrég szereztem be, és valami finomsággal szerettem volna kipróbálni.
A csoki adott, ezért gondolkodtam, vajon mivel lehetne feldobni, hogy ne „csak” egy megszokott csokis torta legyen. Imádom az epret – ki nem? –, így gyorsan eldőlt, hogy egy csokis-epres finomsággal nevezek. A csavar kedvéért egy lekvárhoz hasonló eperpürét is készítettem, amivel a habos-tejszínes csokikrém mellett megtöltöttem a piskótát. A végeredmény egy alul csupa csokis réteg, felül fanyar-édes eperpürével, remekül kiegészítik egymást.
Epres-csokis élvezet
Hozzávalók:
A tésztához:
A krémhez:
Az epres töltelékhez:
A bevonathoz:
Elkészítés: A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk a nádcukorral. Egy másik tálba beleszitáljuk a lisztet, és a kakaóporral összekeverjük. A felvert tojáshabhoz egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a lisztes-kakaós keveréket.
A formákat kókuszzsírral kikenjük és liszttel megszórjuk, majd a masszát beleöntjük a formába, körülbelül háromnegyedig. Gázsütőben 4-es fokozaton (kb. 180 fokon) 20-25 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy jó-e. Nem baj, ha felpúposodik, ha kihűlt, egy késsel levágjuk a tetejét, hogy egyenes legyen.
A krémhez felverjük a habtejszínt a cukorral, vízgőz felett felolvasztjuk az étcsokoládét a vajjal együtt, majd összekeverjük őket. Hűlni hagyjuk, közben szilárdul.
Az epres töltelékhez apróra vágjuk az epret, és 1 kanál cukorral összeforraljuk, krumplinyomóval széttörjük, hagyjuk kihűlni.
A „tortácska” alsó részét csokis krémmel, felső részét az eperpürével töltjük meg. Tetejére csokoládét olvasztunk kevés vajjal, bevonjuk vele a sütiket. A megmaradt krémmel és eperrel díszítjük.
A hozzávalók 4 tortácskához (kb. 10 cm átmérőjű) elegendőek.
A receptet és a fotót Szalóki Zsófi küldte. Köszönjük!
Ha te is szívesen neveznél a receptversenyre, itt megteheted >>