Írd be, mit keresel:

Csupa csokis, eperpürés torta

Első saját receptem, amit kifejezetten a csokis versenyre álmodtam meg. :) A tortaformákat nemrég szereztem be, és valami finomsággal szerettem volna kipróbálni.

A csoki adott, ezért gondolkodtam, vajon mivel lehetne feldobni, hogy ne „csak” egy megszokott csokis torta legyen. Imádom az epret – ki nem? –, így gyorsan eldőlt, hogy egy csokis-epres finomsággal nevezek. A csavar kedvéért egy lekvárhoz hasonló eperpürét is készítettem, amivel a habos-tejszínes csokikrém mellett megtöltöttem a piskótát. A végeredmény egy alul csupa csokis réteg, felül fanyar-édes eperpürével, remekül kiegészítik egymást.

Cookta - 2016.05.22.
Csupa csokis, eperpürés torta

Forrás:
Szalóki Zsófi

Epres-csokis élvezet

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 6 tojás („L”-es méretű)
  • 13 dkg süteményliszt
  • 10 dkg nádcukor
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor

A krémhez:

  • 2 dl habtejszín (30%-os)
  • 10 dkg étcsokoládé (70%-osat használtam)
  • 1,5 evőkanál nádcukor
  • 4 dkg vaj

Az epres töltelékhez:

  • 15 dkg eper
  • 1 evőkanál nádcukor

A bevonathoz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • kevés vaj

Elkészítés: A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk a nádcukorral. Egy másik tálba beleszitáljuk a lisztet, és a kakaóporral összekeverjük. A felvert tojáshabhoz egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a lisztes-kakaós keveréket.

A formákat kókuszzsírral kikenjük és liszttel megszórjuk, majd a masszát beleöntjük a formába, körülbelül háromnegyedig. Gázsütőben 4-es fokozaton (kb. 180 fokon) 20-25 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy jó-e. Nem baj, ha felpúposodik, ha kihűlt, egy késsel levágjuk a tetejét, hogy egyenes legyen.

A krémhez felverjük a habtejszínt a cukorral, vízgőz felett felolvasztjuk az étcsokoládét a vajjal együtt, majd összekeverjük őket. Hűlni hagyjuk, közben szilárdul.

Az epres töltelékhez apróra vágjuk az epret, és 1 kanál cukorral összeforraljuk, krumplinyomóval széttörjük, hagyjuk kihűlni.

A „tortácska” alsó részét csokis krémmel, felső részét az eperpürével töltjük meg. Tetejére csokoládét olvasztunk kevés vajjal, bevonjuk vele a sütiket. A megmaradt krémmel és eperrel díszítjük.

A hozzávalók 4 tortácskához (kb. 10 cm átmérőjű) elegendőek.

A receptet és a fotót Szalóki Zsófi küldte. Köszönjük!

Ha te is szívesen neveznél a receptversenyre, itt megteheted >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.