Írd be, mit keresel:

Diólisztes @csokitorta @epres @krémmel – Ilcsi álma szerint

Nagyon szeretek sütni-főzni, kísérletezni a konyhában, egy éve pedig odafigyelek arra, hogy amit sütök, ne csak finom legyen, hanem egészséges is (egészségügyi okok miatt).

Az egyik nagynénim biofarmján jártam pünkösdkor, aki kóstolót adott nekünk a saját biodiójából készült olajából, és megmutatta a sajtolás végtermékeként megkapott száraz, henger alakú diórudakat. Megkóstoltam és elkértem – gondolván, hogy én ebből piskótát fogok készíteni.

Édesanyám aprítója majdnem belerokkant a benne található csonthéjmaradványok miatt. Az aprításból nyert „lisztet” átszitáltam. Elhatároztam, hogy a diólisztes piskótához mascarponés eperkrémet fogok készíteni, és ha már mascarpone, ahhoz reszelt citromhéj is jár. A krém nem lett édes, a citrom íze elég domináns volt, a piskóta pedig a hagyományostól eltérően kicsit szárazabb, ezért elővettem a házi eperlekvárunkat, és a piskótára kentem. Kicsit féltem, hogy meg fog-e állni rajta a mascarponés krém, de úgy tűnik, „jó barátok” lettek, és nem túrták ki egymást.

Cookta - 2016.05.26.
Diólisztes @csokitorta @epres @krémmel – Ilcsi álma szerint

Forrás:
Magyar Ilcsi

A csokimáz esztétikailag és ízvilágban is passzolt az elképzeléseimhez. Nagyon nagy örömmel töltött el a készítése, és még nagyobbal, hogy pont olyan lett, amilyet szerettem volna. A képet a nagynénimnek készítettem, ezért nem lett túl professzionális. Tegnap este láttam a pályázati felhívásukat és döntöttem úgy, hogy benevezek, de újabb képet már nem volt alkalmam készíteni, mert megettük a tortát. 🙂

Diólisztes csokitorta epres krémmel – Ilcsi álma szerint

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg dióliszt
  • 10 dkg nyírfacukor
  • 3 csapott evőkanál holland kakaópor
  • 10 dkg olvasztott kókuszvaj
  • 5 db M-es tojás
  • 1 teáskanál szódabikarbóna

A krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 3-4 evőkanál nyírfacukor (ízlés szerint lehet ennél több)
  • 1/2 nagyobb biocitrom reszelt héja
  • 15 dkg eper
  • 6 evőkanál cukormentes eperlekvár

A csokimázhoz:

  • 4 evőkanál víz
  • 5 dkg nyírfacukor
  • 5 dkg kókuszvaj
  • 1 púpos evőkanál holland kakaópor
  • A díszítéshez:
  • 6-7 közepes eper

Elkészítés: A tésztához a tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat, valamint apránként hozzákeverjük a kakaóval és szódabikarbónával elkevert diólisztet, amíg homogén masszát nem kapunk. Sütőpapírral kibélelt 23 cm-es tortaformába tesszük, és 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük (nekem kb. 15 perc volt, kezdetben csak alsó, az utolsó 5 percben alsó-felső sütéssel).

A krémhez a mascarponét 15 dkg aprított eperrel, 3-4 evőkanál nyírfacukorral és a citrom reszelt héjával kézi robotgéppel simára keverjük, majd a hűtőbe tesszük.

A kihűlt tésztát középen vízszintesen kettévágjuk, megkenjük 3 evőkanál eperlekvárral, erre ráhelyezzük a hűtött mascarponés krémet, majd rátesszük a következő tésztalapot és ugyanígy járunk el. Ha ezzel készen vagyunk, elkészítjük a csokimázat.

A mázhoz egy kisebb lábasban felmelegítjük a 4 evőkanál vizet, és felolvasztjuk benne az 5 dkg nyírfacukrot. Ha ez megtörtént, hozzátesszük a kókuszvajat, miután ez is felolvadt, levesszük a tűzhelyről, hozzáadjuk a kakaóport, és csomómentesre keverjük. Megvárjuk, amíg egy picit hűl, sűrűsödik, és ezt követően bevonjuk vele a torta tetejét, ízlés szerint végigcsorgatjuk a torta oldalán.

Félbevágott eperdarabokkal díszítjük és hűtjük, amíg a máz meg nem szilárdul.

A receptet és a fotót Magyar Ilcsi küldte. Köszönjük!

Ha te is szívesen neveznél a receptversenyre, itt megteheted >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.