Írd be, mit keresel:

Frissítő italok meleg napokra – turmixok gyümölccsel, zöldséggel

Hidratálni kell, akár tél van, akár nyár. Sőt! A nyári melegben, amikor eleve kipárologtatjuk a folyadékot a szervezetünkből, még több folyadékra van szükségünk. A szépségükre és egészségükre figyelő hölgyek azonban nem sörrel pótolják a kiizzadt folyadékot, hanem szigorúan szénsavmentes ásványvízzel vagy gyógyteával. Vagy mégse?

Bizony, elég már az unalmas ásványvizekből, elvégre itt a nyár, az élet szép, és a világ telis-tele finomabbnál finomabb szürcsölnivalókkal. Ha ügyesen kevergetjük a folyadékokat, egyszerre ebédelhetünk is az itókákból, és még csak nem is hízunk. A nyári frissítők ugyanis készülhetnek a víz helyett joghurtból, sovány tejből, gyümölcsökből, zöldségekből, de akár alkoholmentes sörből is. A tejalapú frissítőnkbe belecsempészhetünk egy-egy gombóc fagyit vagy fagyasztott gyümölcsöt is. Íme néhány ötlet a házi frissítőkhöz.

Gyümölcskoktélok

Akár vízzel, akár tejjel, akár joghurttal készítjük el, a gyümölcsös frissítők mindig meghozzák a jókedvünket. Mivel épp nyár van, célszerű az idényjellegű gyümölcsöket használni. Az alapfrissítő persze a limonádé, mely egy kis mentával vagy citromfűvel, illetve különféle hozzáadott citrusokkal tehető izgalmasabbá. Ha tej- vagy joghurtalapú gyümölcsfrissítőt csinálunk, figyeljünk az összhatásra, nehogy a toaletten kelljen töltenünk a következő napokat.

Cookta - 2016.05.27.
Frissítő italok meleg napokra – turmixok gyümölccsel, zöldséggel

Forrás:
iStock

A tejtermékalapú koktélokhoz kiválóan illik a málna, a banán, a barack, de ne kísérletezzünk például lime-mal, dinnyével vagy szilvával. Egy kicsit szabad csalni is, használhatunk az alapízesítéshez valamilyen előre elkészített gyümölcsszirupot, például málnaszörpöt.

Epres-málnás tejfölital

Hozzávalók:

  • 30 dkg eper
  • 20 dkg málna
  • 5 dl tejföl
  • 6 db jégkocka
  • 2 dl natúr ásványvíz

Elkészítés: A jégkockákat késes robotgépben zúzzuk kicsit össze. A tejfölt, a vizet, a megmosott epret adjuk hozzá, és turmixoljuk össze. Ha az intenzívebb ízeket szeretjük, egy kis mézzel és némi citromlével megbolondíthatjuk. Ha nincs citrom, a fahéj is csodákra képes. A tejföl helyettesíthető tejjel, joghurttal vagy tejszínnel is.

Forrás:
iStock

Zöldséges frissítők

A zöldséges frissítők nemcsak finomak, de mindenféle vitaminnal és ásványi anyaggal is feltöltenek minket, amire szintén szükség van, hisz a verejtékezéssel ezeket is elveszítjük. Akkor a legfinomabb a koktélunk, ha a zöldségek nem főve, hanem nyersen kerülnek bele. Koktéljaink elkészítéséhez nem kell más, mint egy reszelő vagy turmixgép. A felhasznált zöldség bármi lehet, ami nyersen is fogyasztható és lédús: paradicsom, uborka, zöldsaláták, spenót

Hogy a frissítő és szomjoltó hatás meglegyen, ajánlott lime-ot vagy citromot tenni hozzá. A zöldségkoktél akkor a legízletesebb, ha eleget állt a hűtőben ahhoz, hogy összeérjenek az ízek, és kellően lehűljön. Ha paradicsomlét készítünk, mindenképp ízesítsük zeller zöldjével vagy bazsalikommal és borssal. A paradicsom kivételével a legtöbb zöldség víz helyett joghurttal vagy tejfellel a legfinomabb, amit ízlés szerint hígíthatunk ásványvízzel.

Uborkás joghurtital

Hozzávalók:

  • 2 db kígyóuborka
  • 5 dl natúr joghurt
  • 5 dl natúr ásványvíz
  • 1 citrom leve
  • petrezselyem vagy menta
  • só, bors

Elkészítés: Ha amúgy is uborkasalátát készítünk ebédre, két legyet üthetünk egy csapásra. A lereszelt uborkát csak egy picit sózzuk meg, és hagyjuk állni. Ha kieresztette a levét, nyomkodjuk át, és szűrjük le. Az uborka mehet az ebédhez, a levet pedig öntsük a keverőtálba. De készíthetjük a lereszelt uborka felhasználásával is, csak úgy kissé darabos marad. Adjuk hozzá a joghurtot és a citromlevet, ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal. A mentát vagy petrezselymet ne vágjuk túl apróra, mert ivás közben megakadhat a torkunkon, inkább csak díszítésnek használjuk. A jégkocka természetesen nem maradhat el a poharakból.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.