Hidratálni kell, akár tél van, akár nyár. Sőt! A nyári melegben, amikor eleve kipárologtatjuk a folyadékot a szervezetünkből, még több folyadékra van szükségünk. A szépségükre és egészségükre figyelő hölgyek azonban nem sörrel pótolják a kiizzadt folyadékot, hanem szigorúan szénsavmentes ásványvízzel vagy gyógyteával. Vagy mégse?
Bizony, elég már az unalmas ásványvizekből, elvégre itt a nyár, az élet szép, és a világ telis-tele finomabbnál finomabb szürcsölnivalókkal. Ha ügyesen kevergetjük a folyadékokat, egyszerre ebédelhetünk is az itókákból, és még csak nem is hízunk. A nyári frissítők ugyanis készülhetnek a víz helyett joghurtból, sovány tejből, gyümölcsökből, zöldségekből, de akár alkoholmentes sörből is. A tejalapú frissítőnkbe belecsempészhetünk egy-egy gombóc fagyit vagy fagyasztott gyümölcsöt is. Íme néhány ötlet a házi frissítőkhöz.
Gyümölcskoktélok
Akár vízzel, akár tejjel, akár joghurttal készítjük el, a gyümölcsös frissítők mindig meghozzák a jókedvünket. Mivel épp nyár van, célszerű az idényjellegű gyümölcsöket használni. Az alapfrissítő persze a limonádé, mely egy kis mentával vagy citromfűvel, illetve különféle hozzáadott citrusokkal tehető izgalmasabbá. Ha tej- vagy joghurtalapú gyümölcsfrissítőt csinálunk, figyeljünk az összhatásra, nehogy a toaletten kelljen töltenünk a következő napokat.
A tejtermékalapú koktélokhoz kiválóan illik a málna, a banán, a barack, de ne kísérletezzünk például lime-mal, dinnyével vagy szilvával. Egy kicsit szabad csalni is, használhatunk az alapízesítéshez valamilyen előre elkészített gyümölcsszirupot, például málnaszörpöt.
Epres-málnás tejfölital
Hozzávalók:
Elkészítés: A jégkockákat késes robotgépben zúzzuk kicsit össze. A tejfölt, a vizet, a megmosott epret adjuk hozzá, és turmixoljuk össze. Ha az intenzívebb ízeket szeretjük, egy kis mézzel és némi citromlével megbolondíthatjuk. Ha nincs citrom, a fahéj is csodákra képes. A tejföl helyettesíthető tejjel, joghurttal vagy tejszínnel is.
Zöldséges frissítők
A zöldséges frissítők nemcsak finomak, de mindenféle vitaminnal és ásványi anyaggal is feltöltenek minket, amire szintén szükség van, hisz a verejtékezéssel ezeket is elveszítjük. Akkor a legfinomabb a koktélunk, ha a zöldségek nem főve, hanem nyersen kerülnek bele. Koktéljaink elkészítéséhez nem kell más, mint egy reszelő vagy turmixgép. A felhasznált zöldség bármi lehet, ami nyersen is fogyasztható és lédús: paradicsom, uborka, zöldsaláták, spenót…
Hogy a frissítő és szomjoltó hatás meglegyen, ajánlott lime-ot vagy citromot tenni hozzá. A zöldségkoktél akkor a legízletesebb, ha eleget állt a hűtőben ahhoz, hogy összeérjenek az ízek, és kellően lehűljön. Ha paradicsomlét készítünk, mindenképp ízesítsük zeller zöldjével vagy bazsalikommal és borssal. A paradicsom kivételével a legtöbb zöldség víz helyett joghurttal vagy tejfellel a legfinomabb, amit ízlés szerint hígíthatunk ásványvízzel.
Uborkás joghurtital
Hozzávalók:
Elkészítés: Ha amúgy is uborkasalátát készítünk ebédre, két legyet üthetünk egy csapásra. A lereszelt uborkát csak egy picit sózzuk meg, és hagyjuk állni. Ha kieresztette a levét, nyomkodjuk át, és szűrjük le. Az uborka mehet az ebédhez, a levet pedig öntsük a keverőtálba. De készíthetjük a lereszelt uborka felhasználásával is, csak úgy kissé darabos marad. Adjuk hozzá a joghurtot és a citromlevet, ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal. A mentát vagy petrezselymet ne vágjuk túl apróra, mert ivás közben megakadhat a torkunkon, inkább csak díszítésnek használjuk. A jégkocka természetesen nem maradhat el a poharakból.