A sok folyadék kell és jó, de persze nem mindegy, mit iszunk. A forró napokon sokkal több folyadékra van szükségünk, ha unjuk az ásványvizet, a cukros üdítők és alkoholos italok helyett isteni házi változatokat készíthetünk egyszerűen. Estefelé meg is bolondíthatjuk egy kis alkohollal – a parti kedvéért.
Fröccs, de gyümölcsből
Mi az, amiből akármennyit meg tud inni az ember, mégse lesz spicces? Az bizony az alkoholmentes almafröccs. Készíthetjük 100 százalékos almaléből, de almából is. Ha valamilyen oknál fogva mégis szeretnénk egy kis alkoholt belecsempészni, akkor csakis az almabor lehet a megoldás.
Almafröccs
Hozzávalók 2-3 literhez:
Elkészítés: Ha egész almákkal dolgozunk, elő kell vennünk a gyümölcsprést. Az almákat tisztítsuk meg, legjobb, ha meg is hámozzuk. A narancsoknak és a citromnak facsarjuk ki a levét. Mindezt öntsük egy tálba. (Dúsítsuk almaborral, ha tetszik.) Lefedve hűtsük le. A lehűtött ásványvizet csak akkor keverjük hozzá, ha már fogyasztjuk. A poharakat díszítsük egy-egy vékonyra vágott almaszelettel vagy naranccsal.
Sör, de másképp
Mostanában divatosak az ilyen-olyan ízesítésű sörök. Akik jártak már a horvát riviérán, jól tudják, honnan származik az ötlet. A horvát tengerpart kedvenc itala a mis-mas, vagyis a narancslével vagy kólával dúsított sör, de Franciaországban is kedvelt a gyümölcsös hígított sör, ők panaché néven készítik és fogyasztják, míg nálunk az osztrák-német Radlerként ismerjük legtöbben.
A recept igen egyszerű: fél liter alkoholos vagy mentes sörbe ugyanennyi szénsavas jaffát vagy kólát, esetleg narancslét vagy bodzaszörpöt, limonádét öntünk. Nem olyan borzasztó, mint amilyennek első olvasatra tűnik. Sőt! Kellemesen kesernyés és édes egyszerre: igazi frissítő ital.
Szörp
Egy kis cukorszirup olvasztásával bármilyen gyümölcsből gyorsan főzhetünk szörpöt. Minél kevesebbet rotyog, annál magasabb marad a vitamintartalma. Érdemes a friss, megtisztított gyümölcsöt lecukrozni, majd állni hagyni egy ideig, hogy levet eresszen, majd vízzel felöntve összeforralni, végül leszűrni és lehűteni. Használhatunk hozzá epret, málnát, szedret, narancsot, rebarbarát, sárgabarackot, őszibarackot… ha mi készítjük, mindig ínyencség.
Italok gyöngye, a tea
Nincs egyszerűbb, mint házi jegesteát készíteni. Így legalább megkímélhetjük a pénztárcánkat, nem mellesleg a családot is a túl sok cukortól. Akár zöld teát, akár gyümölcsteát készítünk, vegyünk elő egy jó nagy fazekat, egy tölcsért és több üveget, amibe majd kitöltjük. Válasszuk ki a teafüvet, és tegyük fel a vizet forrni. Egy liter vízhez 3-4 teafüves filterre lesz szükségünk. Ha a víz felforrt, tegyük bele a filtereket, és hagyjuk a teát 10 percig állni. Ezután ízesítsük kedvünk szerint mézzel vagy nyírfacukorral, de némi cukorpótlóval is szabad. Egy liter teához egy citrom teljes levét kell hozzáadni, ezután jöhetnek a további ízesítők, például menta, lime, frissen facsart narancslé, de ínyencek kipróbálhatják egy kis csilivel is, esetleg száraz fehérborral. Ha már szoba-hőmérsékletűre hűlt, öntsük szét üvegekbe, és tegyük a hűtőbe. Ha fogyasztjuk, dobjunk a poharakba jégkockákat.