Az egyik legegyszerűbb fogás a cukkinis tészta, ráadásul a gyerekek is szeretik ebben a formában. A cukkini krémesre fő, nem kell sűríteni, pépesíteni sem.
A zsenge cukkini nagyon jól fűszerezhető, gyakorlatilag mindent elbír – de kevés is elég neki. Ehhez az olaszos recepthez csak fokhagymát, bazsalikomot és oregánót használok, és persze sót és borsot. A reszelés a titok: így a cukkini szósszá fő viszonylag rövid idő alatt.
Ritkán használunk tejterméket, de itt a parmezánnak nem tudtunk ellenállni: aki tejterméktől mentesen, vegán változatban készítené, sajt helyett szórjon a tetejére enyhén sós pirított szezámmagot, napraforgómagot – úgy is isteni!
Cukkinis tészta
Hozzávalók:
Elkészítés: Az olajat serpenyőbe öntjük, tűzre tesszük, beleaprítjuk a fokhagymát, kicsit átkavarjuk. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg a fokhagyma. Majd hozzáadjuk a lereszelt cukkinit, és egy csipetnyi sót is szórunk rá. Folyamatos kavargatás mellett addig főzzük, amíg az olaj feljön a tetejére. Ekkor beletesszük a fűszereket, és még főzzük 10 percig.
Közben a tésztát sós vízbe al dente megfőzzük, leszűrjük, majd összeforgatjuk a krémesre főtt cukkinivel.
Tálalásnál sajtot szórunk rá.