Írd be, mit keresel:

Buborékokkal a meleg ellen

Ha buborék és bor, elsőre talán a többség a pezsgőre gondol, de a nyári hőség ellen egy pohár gyöngyöző bor mégis jobb választás. Könnyed, friss, gyümölcsös – mi kell más?

A pezsgő hosszadalmasan készülő, hosszas érlelést igénylő bortípus, ezzel szemben a gyöngyözőborok előállítása kevesebb macerával jár. Hiszen ezeket nem is tesszük el a pincénkben évekre, nem kerülnek több tízezer forintba, a gyöngyözőborok a mának élnek.

Kell hozzá egy alapbor, amit elkészítenek, ahogy egy korrekt fehérbort vagy rozébort szokás – vörösben kevesen próbálkoztak a gyöngyözővel, de például Ausztráliában nagyon népszerű a buborékos shiraz. Frissítő savak, gyümölcsösség, alacsony alkohol, ezek jellemzik ezeket a borokat, amelyek ezt követően, palackozás előtt kapják meg a buborékokat.

Cookta - 2016.05.31.
Buborékokkal a meleg ellen

Forrás:
iStock

A kész borban szén-dioxidot nyeletnek el, hűtve, olyan 10 fokon kb. 2,5 bar nyomással kerül a borba, ami benne is marad, amíg ki nem bontjuk a ma már leggyakrabban csavarzárral ellátott palackokat.

Ha habzóborról beszélünk, ott a szén-dioxidot szintén mesterségesen teszik bele, viszont úgy, hogy a palackban legalább 3 bárnyi túlnyomás uralkodjon. Ezek nálunk ritkábbak, általában gyöngyözőkkel találkozni mind gyakrabban a pincészetekben.

A fehér gyöngyözőborok általában vagy valamely illatos fajták önállóan, vagy olyan házasítások, amiben vannak illatosabb szőlőfajták is (pl. Irsai Olivér, cserszegi fűszeres, sauvignon blanc), hiszen jellemzően virágosabb, gyümölcsösebb illatokat várunk el tőlük, ízükben is frissítőbbek.

A rozédivathoz kapcsolódva rozéban is aratnak a buborékosok, leggyakrabban kékfrankos, pinot noir fajtákból készülnek, de akad cabernet sauvignon rozé gyöngyöző is a polcokon.

Forrás:
iStock

A fehér gyöngyözők kiválóan működnek az ételekkel is, itt elsősorban a nyáriasabb, könnyedebb étrendre gondoljunk: füstölt lazacos szendvics, lágyabb és friss sajtok, halak és tenger gyümölcseivel készült ételek, de akár egy grillezett, zöldfűszeres kolbász mellett is jól mutatnak.

A rozéhoz egy picit fűszeresebb is menne, mondjuk egy paella tenger gyümölcseivel, vagy bármilyen tengeri rákra komponált étel, de csak tapasozáshoz is kiválóan elkortyolgatható.

Forrás:
iStock

A gyöngyözőkhöz leginkább napsütésre van szükség, egy kényelmes fotelre a teraszon, jó társaságra, és már csak az kell, hogy a hűtő is működjön, és a poharunkba 5-8 fokosan kerüljön a bor. Egészségünkre!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.