Nagyon egyszerű és káprázatosan finom a Pavlova torta. Csupa légiesség és hab – tojáshab és tejszínhab –, no meg gyümölcs. Nem kell keleszteni, dagasztani, de némi türelemre azért szükségünk lesz.
Nem habcsók, csak majdnem: a Pavlova torta külseje sül csak ropogósra, a belseje krémes, sült hab, a tetején lágy tejszínhab és gyümölcs koronázza. Az angolszász országokban igazán népszerű, még karácsonykor is ez az ünnepi desszert, de mivel szerintünk bogyós gyümölcsökkel a legfinomabb, mostanra is ajánljuk.
A torta eredetileg Anna Pavlova orosz balerina tiszteletére készült, mégpedig Ausztráliában! A világhírű művésznő fogadására sütötte először Bert Sachse cukrász 1935-ben, akinek olyan légies és könnyed desszertet kellett álmodnia, amilyen Pavlova tánca. A torta olyan jól sikerült, hogy hamarosan bejárta a világot, és ma már szinte mindenhol ismerik, szeretik és készítik. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Új-Zélandon is a magukénak érzik a tortát, állítólag korábbi feljegyzéseikben szerepel a csak tojásfehérjéből és cukorból készülő tortaalap.
A Pavlova titka, hogy nagyon kemény habot kell verni, a porcukornak fokozatosan kell belekerülnie a már félkemény habba, majd egy kis ecettel kell fixálni az állagot. Ha biztosra akarunk menni, érdemes egy teáskanálnyi kukoricakeményítőt is belekeverni. A kemény habot sütőpapírral borított tepsire halmozzuk kör alakban – de készíthetünk több kicsi mini Pavlovát is. Fontos az is, hogy mérsékelt hőmérsékleten süssük, sőt inkább csak szárítsuk, hogy megőrizze hófehér – tütüszoknyára emlékeztető – színét.
Pavlova torta
Hozzávalók:
A tetejére:
Elkészítés: A tojásfehérjét keverőtálban a csipet sóval elkezdjük habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, folyamatos keverés mellett 3-4 részletben adjuk hozzá a porcukrot, és verjük tovább, amíg teljesen kemény habot kapunk. Most adjuk hozzá az ecetet és az étkezési keményítőt, és verjük még 2-3 percig.
Egy sütőpapírra bélelt sütőlapra kanalazzuk a habot, kanállal kört formázunk belőle (habzsákból is nyomhatjuk), és 120 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 60 percre, majd a sütőt kikapcsolva, az ajtaját résnyire nyitva hagyjuk még 20-25 percet a sütőben a tortát. Ezután rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Tálalás előtt – hamarabb ne, mert elázik a hab – habbá verjük a tejszínt. Cukor nem szükséges hozzá, mert a Pavlova elég édes, de ha szeretnénk, 1-2 csomag vaníliás cukrot tehetünk bele. A tejszínt egyenletesen elosztjuk a sült tojáshab tetején, és megtisztított gyümölcsökkel megszórva tálaljuk.