Elegáns és egyszerű, leginkább előétel, de könnyű vacsora is lehet egy buggyantott tojással kiegészítve. Pármában tényleg így készítik, hisz a spárga mellett csupán két odavalósi specialitásra van hozzá szükség: pármai sonkára és parmezánra.
Nem tartozik a kiadós vagy olcsó fogások közé, hiszen a forró, sós, tengeri szélben szárított pármai sonka és a hosszan érlelt kemény parmezán ára is húzós, viszont mindkettőből kevés kell: a sonkát hajszálvékonyra szeletelik, a sajtból is elég néhány forgács. Lehet másfajta sonkával és sajttal is próbálkozni, de akkor érdemes egy selymes besamelt készíteni hozzá, és azzal meglocsolva sütni össze a sonkaszeletbe csomagolt spárgasípokat.
Ez az ínyenc fogás gyakorlatilag elronthatatlan, mert annyira egyszerű. Kihívást csak a spárga tisztítása jelenthet. Ha nem akarjuk, hogy fás részek kerüljenek bele, érdemes elolvasni az ezzel kapcsolatos tudnivalókat. Az előkészítés után 2 perc főzés, 10 perc sütés, és már tálalható is ez a tavaszi különlegesség.
Sült spárga sonkában
Hozzávalók:
Elkészítés: A spárga fás végeit letördeljük, majd megmossuk, és sós, forró vízbe tesszük, 2 perc alatt előfőzzük, majd leszűrjük.
A sonkaszeleteket félbevágjuk, a spárgát beletekerjük, olívaolajjal kikent tepsibe fektetjük. Néhány csepp olívaolajjal meglocsoljuk, és 180 fokos sütőbe toljuk 10 percre.
A sütőből kivéve frissen őrölt borssal és parmezánnal megszórjuk, azonnal tálaljuk – szigorúan egy pohár bor társaságában! 😉
Akinek Olaszországról csak a pizza és a tészta jut eszébe, az most a cucina italiana egész sor csúcsteljesítményét megismerheti és eltanulhatja ebből a remek receptes gyűjteményből.