Írd be, mit keresel:

Hűsítő fortélyok és fogások onnan, ahol igazán meleg van

Amikor Indiában jártam, március volt, de napközben negyven fok fölé is felszaladt a hőmérséklet. Mivel a déli hőségben legfeljebb jeges gyümölcskoktélokat tudtunk fogyasztani, estére igen éhesek lettünk, és étteremről étteremre jártunk.

Belépve a „restaurantba”, megcsapott a fojtó, egzotikus fűszerek illata. Még mindig hőség volt, mindannyiunkról patakokban folyt a víz. A választást rábíztuk a pincérre, hiszen mi nem ismertük az étlapon felsorolt indiai nevű ételeket. Csak annyit kértünk: olyasmit hozzon, amitől nem lesz még jobban melegünk. Azt felelte, náluk minden étel hűsít.

Cookta - 2016.06.06.
Hűsítő fortélyok és fogások onnan, ahol igazán meleg van

Forrás:
iStock

És hogy miket hozott ezek után? Mivel ők az étkezéseket a desszerttel kezdik, először is tejes alapú gyümölcskoktélokat kellemesen lehűtve, ami jó gyomrot csinált a további fogásokhoz. Aztán jött az apró asztali bográcsokban gőzölgő, fortyogó curry, meg a chilivel, korianderrel, római köménnyel megbolondított lencsefőzetek, és rizs, rizs, rizs. A kenyérlepényeik saját lisztjükből készülnek, ami nagyon hasonlít a teljes kiőrlésű liszthez, vagyis azok is könnyűek, nem tömítenek. Minden olyan forró volt és olyan csípős, hogy a könnyünk is kicsordult. Forrót és csípőst a hőségben? Igen! Az erős, de egzotikus fűszerek ugyanis serkentik az emésztést, na és a verejtékezést, ami létfontosságú abban a melegben. A forró ételek pedig – mivel a testnek nem kell felmelegíteni őket a saját hőfokára – szintén hűsítenek.

Hozzátenném, hogy India északi része szigorúan vegetáriánus. Ha akartunk volna, akkor se találtunk volna az étlapon sertéspörköltet, marhasteaket vagy csülköt. Sőt, még halat se. A zöldségek, gyümölcsök pedig – mivel eleve alacsonyabb kalóriatartalmúak – nem fűtik fölöslegesen a szervezetet. Épp annyi energiát adnak, amennyi szükséges.

Forrás:
iStock

Hasonlóan étkeznek az európai mediterrán országokban, bár ők imádják a szintén alacsony kalóriatartalmú halakat, tenger gyümölcseit. Az olaszok szinte mindenhez bazsalikomot és paradicsomot esznek, a nehéz bors helyett pedig oregánót. A görögök és törökök étkezéseiből elmaradhatatlan a mindenféle zöldség joghurt alapú öntettel, például a tzatziki vagy a joghurtos-fokhagymás sült padlizsán. Az édességeik is jellemzően kicsik, viszont roppant mézesek, így elég belőlük egy falatka is, hogy megédesítse az életet. A trópusi édességek elengedhetetlen kelléke az ánizs, a menta, a méz és az olajos magvak, például a dió…

Forrás:
iStock

Összegezzük: a nyári kánikulában inkább a zöldségeken és gyümölcsökön alapuló energiaszegény ételeket érdemes választani, és ha lehet, jól megfűszerezve!

Mit fogyasszunk melegben – hűsítő hatású ételek és fűszerek >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.