Írd be, mit keresel:

@Csokis @csirke – izgalmas, fűszeres fogás Mexikóból

Csokis, de nem édes, ízlés szerint kicsit vagy nagyon csípős, izgalmasan fűszeres, szószos különlegesség, amit nem egyszerű elkészíteni, de a mexikói konyha kedvelőinek egyszer kötelező kipróbálni.

Sokféle paprika - chili, édes és füstölt -, sokféle fűszer és csoki - ezekből áll a mole, vagyis a fűszeres szósz, amit Mexikóban csirkével és sertéssel is szívesen készítenek, sőt a különféle töltött tortillákat is szívesen kínálják vele. Ahogy a chili con carnénak sem árt egy-két kocka csoki és egy csipet fahéj, úgy ebben a szószban is tökéletes a telt ízű, nem túl édes étcsokoládé.

Sajnos vagy nem, de Mexikóban többféle fűszerkeverék és üveges kész mole kapható, a legtöbb háziasszony már ezekkel készíti a tradicionális fogást, így egy szenvedélyes angol szakács videójának segítségével mutatjuk meg a csokis csirke receptjét. A mexikói videókban a nálunk beszerezhetetlen előgyártott ízesítők szerepelnek, ez pedig nem sokat segítene annak, aki szívesen elkészítené. A videó alatt a részletes recept is szerepel - vállalkozó kedvűeknek!

Cookta - 2016.06.09.
@Csokis @csirke – izgalmas, fűszeres fogás Mexikóból

Csokis csirke (chicken mole)

Hozzávalók:

  • 3 szárított chili
  • 3 szárított füstölt chili
  • 1 teáskanál tökmag
  • 1/2 tortilla lap
  • 1 evőkanál mazsola
  • 3 evőkanál szezámmag
  • 1 evőkanál hámozott mandula
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6 dl csirke alaplé
  • 2 dl friss paradicsompüré
  • 1 kávéskanál őrölt koriandermag
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál őrölt feketebors
  • csipetnyi őrölt szegfűszeg
  • csipetnyi őrölt ánizs vagy ánizs-kivonat
  • 5 dkg étcsokoládé

Valamint:

  • 4 csirkemellfilé
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 dl csirke alaplé

Elkészítés: A chilipaprikákat kimagozzuk, kicsumázzuk, tálba tesszük, felöntjük forró vízzel, és 1 órát áztatjuk, pihentetjük.

A tökmagot, a négybe vágott tortilla lapot, a mazsolát, a szezámmagot, a mandulát 1 evőkanál olajjal összeforgatjuk, egy sütőlemezre egyengetjük, és előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük. Közben 1 evőkanál olajon 1 kisebb fej felaprított hagymát és 2 gerezd finomra vágott fokhagymát megdinsztelünk, majd felöntjük a csirke alaplével, a paradicsompürével, hozzáadjuk a koriandert, a köményt, a sót, a borsot, a szegfűszeget, az ánizst és az aranyszínűre pirult szezámmagos keveréket, valamint a beáztatott, leszűrt chiliket. Tűzre tesszük, összeforraljuk, majd 5 dkg étcsokoládét adunk hozzá. Mixerbe tesszük, és selymesre turmixoljuk. Ha kész, szitán átpasszírozzuk.

4 csirkemellfilét megmosunk, leszárítunk, majd sózzuk és borsozzuk. Serpenyőben 1 evőkanálnyi olajat hevítünk, a csirkemellfiléket mindkét oldalukon elősütjük. A csirkemelleket sütőtepsibe tesszük, a serpenyőben a visszamaradt zsiradékhoz 1 dl csirke alaplét öntünk. Felforraljuk, majd az imént elkészített fűszeres szószhoz öntjük, simára keverjük. A szószt egyenletesen az elősütött csirkére öntjük, fóliával lefedjük, és 45 percre előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk, majd a fóliát levesszük, és még 30 percet sütjük.

Párolt rizzsel tálaljuk, ha van kedvünk, akkor szálasra szétszedhetjük az omlós, szószban sült csirkemellet, így mindenki találgathat majd, mi van a tányérban – és nem csak a csokis szósz lesz meglepetés!

Forrás:
iStock

Már belefáradtunk abba, hogy unos-untalan ugyanazokat az ételeket együk? Változatosabbá és ízgazdagabbá szeretnénk tenni a mindennapi étkezéseinket? A 101 csípős és fűszeres étel című szakácskönyv megmutatja, miként érhetjük ezt el. Zamatos és egzotikus receptek mesés gyűjteménye ez a könyv – amelyben többek között olyan ínyencségek szerepelnek, mint a zamatos, szójás sertéshús, a fésűskagyló chilis paradicsommártásban vagy a sült gyömbérpuding.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.