Csokis, de nem édes, ízlés szerint kicsit vagy nagyon csípős, izgalmasan fűszeres, szószos különlegesség, amit nem egyszerű elkészíteni, de a mexikói konyha kedvelőinek egyszer kötelező kipróbálni.
Sokféle paprika - chili, édes és füstölt -, sokféle fűszer és csoki - ezekből áll a mole, vagyis a fűszeres szósz, amit Mexikóban csirkével és sertéssel is szívesen készítenek, sőt a különféle töltött tortillákat is szívesen kínálják vele. Ahogy a chili con carnénak sem árt egy-két kocka csoki és egy csipet fahéj, úgy ebben a szószban is tökéletes a telt ízű, nem túl édes étcsokoládé.
Sajnos vagy nem, de Mexikóban többféle fűszerkeverék és üveges kész mole kapható, a legtöbb háziasszony már ezekkel készíti a tradicionális fogást, így egy szenvedélyes angol szakács videójának segítségével mutatjuk meg a csokis csirke receptjét. A mexikói videókban a nálunk beszerezhetetlen előgyártott ízesítők szerepelnek, ez pedig nem sokat segítene annak, aki szívesen elkészítené. A videó alatt a részletes recept is szerepel - vállalkozó kedvűeknek!
Csokis csirke (chicken mole)
Hozzávalók:
Valamint:
Elkészítés: A chilipaprikákat kimagozzuk, kicsumázzuk, tálba tesszük, felöntjük forró vízzel, és 1 órát áztatjuk, pihentetjük.
A tökmagot, a négybe vágott tortilla lapot, a mazsolát, a szezámmagot, a mandulát 1 evőkanál olajjal összeforgatjuk, egy sütőlemezre egyengetjük, és előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük. Közben 1 evőkanál olajon 1 kisebb fej felaprított hagymát és 2 gerezd finomra vágott fokhagymát megdinsztelünk, majd felöntjük a csirke alaplével, a paradicsompürével, hozzáadjuk a koriandert, a köményt, a sót, a borsot, a szegfűszeget, az ánizst és az aranyszínűre pirult szezámmagos keveréket, valamint a beáztatott, leszűrt chiliket. Tűzre tesszük, összeforraljuk, majd 5 dkg étcsokoládét adunk hozzá. Mixerbe tesszük, és selymesre turmixoljuk. Ha kész, szitán átpasszírozzuk.
4 csirkemellfilét megmosunk, leszárítunk, majd sózzuk és borsozzuk. Serpenyőben 1 evőkanálnyi olajat hevítünk, a csirkemellfiléket mindkét oldalukon elősütjük. A csirkemelleket sütőtepsibe tesszük, a serpenyőben a visszamaradt zsiradékhoz 1 dl csirke alaplét öntünk. Felforraljuk, majd az imént elkészített fűszeres szószhoz öntjük, simára keverjük. A szószt egyenletesen az elősütött csirkére öntjük, fóliával lefedjük, és 45 percre előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk, majd a fóliát levesszük, és még 30 percet sütjük.
Párolt rizzsel tálaljuk, ha van kedvünk, akkor szálasra szétszedhetjük az omlós, szószban sült csirkemellet, így mindenki találgathat majd, mi van a tányérban – és nem csak a csokis szósz lesz meglepetés!
Már belefáradtunk abba, hogy unos-untalan ugyanazokat az ételeket együk? Változatosabbá és ízgazdagabbá szeretnénk tenni a mindennapi étkezéseinket? A 101 csípős és fűszeres étel című szakácskönyv megmutatja, miként érhetjük ezt el. Zamatos és egzotikus receptek mesés gyűjteménye ez a könyv – amelyben többek között olyan ínyencségek szerepelnek, mint a zamatos, szójás sertéshús, a fésűskagyló chilis paradicsommártásban vagy a sült gyömbérpuding.