Születésnaposoknak jár a torta, még akkor is, ha valamilyen táplálékérzékenységgel kényszerülnek élni. Szerencsére ma már sok „mentes” terméket találunk, amelyekkel kiválthatóak az allergének, így tökéletes tortát süthetünk, persze csak egy jó recepttel!
„A testvérem szülinapjára készítettem ezt a tortát, nem mondom, hogy egy gyorsan elkészíthető süti, de szülinapja csak egyszer egy évben van az embernek :) Így megérte megcsinálni. Elkészíthető normál lisztből és vajból is, de mivel a tesóm tej- és gluténérzékeny, ezért gluténmentes és laktózmentes hozzávalókat kellett használnom (ez persze az ízén semmit sem változtatott!). :)”
Gyümölcsös-csokikrémes torta
(gluténmentes, tejmentes)
Hozzávalók egy kb. 20 cm-es tortaformához:
A piskótához:
A csokikrémhez:
A gyümölcsös krémhez:
Elkészítés: A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, az olajat, a kakaóport, a sütőport és a csipet sót. A fehérjét habbá verjük, majd óvatosan a masszához adjuk. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 170 fokos előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Mindenféleképpen csináljunk tűpróbát, mert a sütési idő lehet egy kicsit több vagy kevesebb. Ha megsült a piskóta, hagyjuk kihűlni.
A csokikrémhez a tojásokat, a kakaóport és a cukrot egy fém keverőtálba tesszük és elkeverjük. Az étcsokit darabokra törjük. Gőz fölött folyamatosan kevergetjük a tojásos krémet, amíg besűrűsödik. (Fontos, hogy folyamatosan kevergessük, ha nem akarunk egy csokis tojásrántottát kapni. :)) Amint látjuk, hogy besűrűsödött a krém, hozzáadjuk az előzőleg összetört étcsokit, és addig kevergetjük, amíg a csoki teljesen elolvad, majd félretesszük egy kicsit hűlni. (Nem kell teljesen hidegre kihűlnie, csak langyosra.) A margarint kis darabokra vágjuk, és robotgéppel a csokis masszához keverjük, majd betesszük a hűtőbe hűlni.
A gyümölcsös krémhez a pudingport és a cukrot kevés gyümölcslével elkeverjük, közben a maradék gyümölcslét elkezdjük melegíteni. A pudingos gyümölcslét hozzákeverjük a melegedő gyümölcsléhez, és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg teljesen besűrűsödik. Ezután egy kicsit félretesszük hűlni, amikor langyos, robotgéppel hozzákeverjük a margarint is, majd betesszük a hűtőbe hűlni.
Én a krémeket előző nap megcsináltam, ezért egy éjszakát tudtak hűlni. Így könnyebb megtölteni velük a tortát.
A piskótát három részre vágjuk, és mindegyik részt elsőnek megkenjük a gyümölcsös krémmel, majd erre tesszük a csokis krémet (vigyázzunk arra, hogy ne kenjük ki teljesen a piskóta szélére a krémet, mert amikor egymásra tesszük a rétegeket, a súlytól kifolyhat :)). Egymásra tesszük a rétegeket, és díszítjük gyümölcsökkel.
A receptet és a fotót Holló Henrietta küldte. Köszönjük!