Egy kis édes keksz mindig jó, ha akad otthon, főleg, ha házi, ropogós és omlós, csokival, dióval, mogyoróval gazdagított... Elkészíteni sem bonyolult, és összehasonlíthatatlanul jobb bármilyen bolti változatnál.
„A családnak és a kollégáimnak is ez az egyik kedvenc sütije. Az utolsó darabokért szinte verseny folyik. Egy pohár tejjel tökéletes tízórai vagy uzsonna. Érdemes egyből dupla adaggal kezdeni. Melegen is nagyon finom, amikor még picit olvadt a csoki, de kihűlten az igazi. Fémdobozban napokig eláll.”
Nagyon csokis diós-mogyorós keksz
Hozzávalók:
Elkészítés: A lisztet a sütőporral, a sóval és a cukrokkal elkeverjük. A szoba-hőmérsékletű vajat elmorzsoljuk a lisztben, majd összedolgozzuk a tojásokkal. A kapott tésztát hűtőbe tesszük, amíg a csokikat apró kockákra törjük, és a diót, mogyorót is durvára vágjuk. Ha ezzel megvagyunk, akkor kivesszük a hűtőből a tésztát, és beledolgozzuk a csokit, a diót és a mogyorót. Érdemes 3-4 adagban a tésztához tenni az egyenletesebb eloszlás miatt.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A sütőlapot/tepsit sütőpapírral borítjuk. A tésztából kb. 3 cm átmérőjű gombócokat formázunk (ha van fagylaltadagoló kanál, azzal meg tudjuk könnyíteni az adagolást), kilapítjuk őket a kezünkkel kb. 0,5-1 cm vastagságúra, és a sütőlapra helyezzük. Ízlés szerint készíthetünk nagyobb kekszeket is. Arra figyeljünk az elhelyezésnél, hogy sülés közben növekedni fognak, hagyjunk közöttük helyet, hogy ne süljenek össze.
Kb. 5-7 perc alatt készre sülnek. Érdemes rájuk nézni, mert a csoki és a magvak miatt hirtelen sülnek meg.
TIPP: Karácsonykor ízesíthetjük fűszerekkel (fahéj, szegfűszeg, szerecsendió).
A receptet és a fotót Lovászi Bettina küldte. Köszönjük!