Félórás finomság, és ebből csak 10 perc a munka, a többi idő a sütéssel telik el. Ha vacsoravendégeknek készül, a kávés ízesítése miatt egyszerre desszert és a késő esti órákon már nem tanácsos eszpresszó cserejátékosa.
Isteni, ellenállhatatlan, egyszerű. Munkaspóroló jellegzetessége, hogy fölösleges megtölteni, mert belül krémes, sűrű, egységesen szeletelhető marad. A koffeinturbó Stahl Judit ötlete, de az alaprecept a kiváló Trish Deseine-é. Ez az Írországban született, ám hosszú évek óta Párizsban élő hölgy annyira jól ismeri a francia konyhát, hogy a helyi háziasszonyok az ő precíz receptjeit tekintik kottának, jogosan. Elismerésül Trish Deseine-t 2010-ben a francia Vogue magazin megválasztotta az évtized egyik legmeghatározóbb női személyiségének.
Mivel alig van benne liszt, ha gluténmentesen szeretnénk készíteni, nyugodtan kiváltható a liszt étkezési keményítővel.
Kávés csokikrémtorta
Hozzávalók:
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Kivajazunk, majd kakaóporral behintünk egy 18 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát.
Az étcsokoládét apróra törjük, és a vajjal, az instant kávéval meg a kávélikőrrel együtt gőz fölött kevergetve simára olvasztjuk egy nagy fémtálban. Levesszük a tűzről, és kézi habverővel elvegyítjük benne a cukrot. Félretesszük, hogy langyosra hűljön.
A csokis keverékbe kézi habverővel egymás után beledolgozzuk az egész tojásokat, aztán a tojássárgáját. A lisztet egy teaszűrőn keresztül rászitáljuk, és szintén kézi habverővel belekeverjük. A masszát egyenletes rétegben átöntjük a tortaformába, és 20 perc alatt megsütjük. Nem baj, ha ezután még enyhén rezeg a közepe, akkor is ki kell venni a sütőből.
A tortát a formában hagyjuk kihűlni, közben egy rácsra helyezzük. Ezután úgy, ahogy van, tortaformástul 1 éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap körbevágjuk a formában, kiszedjük belőle, és hagyjuk, hogy a tálalás előtt szoba-hőmérsékletűre melegedjen.
6–8 adag lesz belőle.
Ez az új Stahl-szakácskönyv is azoknak szól, akik kevés időt szeretnének eltölteni a konyhában. A receptek többsége 30 perces: ínycsiklandó hétköznapi vacsorák, emlékezetes hétvégi ebédek, előre elkészíthető vendégváró finomságok és tempós levesek, olaszos tészták, különleges melegszendvicsek, egzotikus ételek gyűjteménye. Bőven található köztük 20, 15 vagy akár 10 perc alatt összehozható fogás is. Olyan viszont egyetlen se, amely 45 percnél tovább tart.