A melegszendvics sietős napokon az egyik legjobb megoldás. Nos, ez is melegszendvics, de friss kelt tésztával készül, nagyon mutatós és jól variálható. Ráérős hétvégéken remek reggeli, de vendégvárónak, vacsorára is ideális. Ízlés szerint bármilyen finomsággal rétegezhetjük, és langyosan szinte abbahagyhatatlan.
A kelt tészta készítése kicsit időigényesebb, viszont a sütőből kivéve a finoman illatozó szendvicskenyér minden percért kárpótol majd bennünket. Kínálhatjuk reggelire vagy éppen vacsorára, egy biztos: a siker nem marad el. Nálunk legalábbis nagyon nagy sikere van, így sűrűn a tányérunkra kerül.
A tésztarétegek közé pedig ízlés szerint pakolhatunk különböző szalámit, kolbászt, sonkát, felvágottat, akár bacont… és a sajttal is bánjunk bőkezűen!
Melegszendvicskenyér
Hozzávalók:
A tésztához:
Elkészítés: A vajat olvasszuk fel, majd a langyos tejjel és a langyos vízzel együtt öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe. A lisztet keverjük össze a sóval, majd kanalazzuk rá a folyékony hozzávalókra. Ezután morzsoljuk rá az élesztőt, és szórjuk rá a cukrot. Indítsuk el a dagasztóprogramot, majd dagasszuk meg a tésztát. Én kétszer elindítottam egymás után a dagasztóprogramot, hogy szépen kidolgozott tésztát kapjak, de természetesen kézzel is megdagaszthatjuk!
A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük kb. 30 percig.
A töltelék
Hozzávalók:
ízlés szerint szalámi vagy kolbász, sonka…
lapka sajt
reszelt sajt
A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra. Ezután vágjuk fel akkora darabokra, mit amekkora a sütéshez használt forma mérete.
A formát béleljük ki sütőpapírral, állítsuk fel az oldalára, majd kezdjük el rétegezni a hozzávalókat. Először tegyünk bele egy darab tésztát, majd arra egy szelet lapka sajtot, ezután ízlés szerint szalámit (kolbászt vagy sonkát), és szórjuk meg bőségesen reszelt sajttal. Addig rétegezzük a hozzávalókat, míg teljesen megtelik a forma.
Végül a tetejét kenjük le olvasztott vajjal, majd langyos helyen kelesszük ismét 30 percig.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 40–45 perc alatt készre (én légkeverésnél 160 fokon 40 percig sütöttem).
A sütőből kivéve hagyjuk a szendvicskenyeret kicsit hűlni, majd úgy kínáljuk.
Reggelire vagy éppen vacsorára egy bögre finom gyümölcsteával nagyon finom.