A joghurt mindig jó alapanyag nyári desszertekhez, főleg, ha a sűrű görög joghurtot használjuk. Szezonális gyümölcsraguval, esetleg egy kis zabpehellyel, granolával megbolondítva tökéletes uzsonnára, de akár reggelire is.
Friss bogyós gyümölcsökből percek alatt főzhetünk gyors gyümölcsragut, a lekvárhoz hasonló szószt, amit pár napig felhasználhatunk öntetként süteményhez, palacsintához, dzsemként kalácshoz, kiflihez, pirítóshoz. És mivel épp csak összefőzzük, így a vitaminok jó része is megmarad…
Remek kísérője például a görög joghurt, ami sűrűbb, krémesebb állagú a mi joghurtunknál, és jó hír, hogy akár otthon is elkészíthetjük minimális munkával.
Mi most friss cseresznyével készítettük el ezt a kellemesen krémes, édes-savanykás pohárkrémet, de bármilyen bogyóssal kipróbálható. Ha pedig vendégeknek vagy kerti partira készítenénk, akkor rétegezhetjük egy nagy tálba is, piskótával kiegészítve.
Cseresznyés pohárkrém görög joghurttal
Hozzávalók:
Elkészítés: A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk. A vizet egy kis lábosban felforraljuk, beledobjuk a cseresznyét, és lefedve főzzük 8-10 percig. A citrom héját belereszeljük, a levét egy tálkába nyomjuk, elkeverjük a keményítővel. A vanília magjait kikaparjuk, a cseresznyéhez adjuk a mézzel együtt, majd a keményítőt is belekeverjük, 1 perc alatt besűrítjük, és hűlni hagyjuk.
Amikor már csak langyos, poharakba rétegezzük a görög joghurttal, ízlés szerint zabpelyhet vagy granolát is tehetünk a rétegek közé vagy a tetejére.